Hjem Nyheter Norden Sveriges nye terrorlov avvises av lovinstans – vil ramme foreningsfriheten

Sveriges nye terrorlov avvises av lovinstans – vil ramme foreningsfriheten

0

SVERIGE Den 1. august er det planlagt at den svenske regjeringens nye terrorlov skal bli gyldig. Lagrådet avviser dog lovforslaget, ettersom «omgang med organisasjoner som i teorien forfekter revolusjon» også kan bli ulovlig.

«Lagrådets synspunkter i et slikt spørsmål veier tungt, og skal veie tungt», mener Sveriges justisminister Morgan Johansson (S).

I følge den svenske regjeringens nye terrorlov skal den som deltar i en terroristorganisasjon kunne bli dømt til to års fengsel, eller seks år ved grove tilfeller. Selv omgang med en terroristorganisasjon skal bli straffbart, hvilket innebærer at en person som eksempelvis stiller et lokale til disposisjon til en slik organisasjon kan dømmes til to års fengsel.

Hvilke organisasjoner som er terroristorganisasjoner fremgår ikke i lovforslaget – i stedet overlates dette til domstoler å avgjøre. I lovforslaget finnes dog noe som kan kalles for en definisjon:

Med terroristorganisasjon menes i denne loven en sammenslutning av personer som begår spesielt alvorlig kriminalitet eller gjør seg skyldig til forsøk, forberedelse, konspirasjon eller medvirkning til slik kriminalitet.

Før lovforslaget skal bli gyldig – hvilket er planlagt den 1. august – har regjeringen sendt det på remiss til forskjellige instanser. Nå avviser Lagrådet, som regnes som en av de tyngste instansene, forslaget i sin helhet. I en uttalelse advares det mot at forslaget kan bryte mot foreningsfriheten ved at omgang med organisasjoner som «i teorien forfekter revolusjon», eller «engasjerer seg med sivil ulydighet» bli ulovlige i henhold til den nye loven.

Sveriges justisminister Morgan Johansson ser alvorlig på Lagrådets innvendinger og har nå invitert Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna og Miljöpartiet – som inngår i samarbeidet om terrorloven – for å diskutere hvordan de skal gå videre.

– Lagrådets synspunkter i et slikt spørsmål veier tungt, og skal veie tungt. Vi får naturligvis analysere det for å se om det finnes noen vei fremover i dette, sier Morgan Johansson til Sveriges Radio Ekot.

Selv deler han dog ikke Lagrådets oppfatning om at loven skulle stride mot foreningsfriheten.

– Den som utredet det her er jo selv dommer i Høyesterett og mente jo at dette var innom rammene for foreningsfriheten, sier han.

Morgan Johansson har tidligere sagt at selv såkalte høyreekstremister kommer til å omfattes av den nye terrorloven.

Lagrådets oppgave er å granske lovforslag før de legges frem i Riksdagen. Riksdagen kan dog gå videre selv om Lagrådet avviser et lovforslag, hvilket eksempelvis ble gjort med den såkalte gymnasieloven som ga tusentalls afghanere amnesti og oppholdstillatelse i Sverige, til tross for at de egentlig ikke hadde rett til å bli værende i landet.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg