Hjem Nyheter Norden Sveriges Radio beskyldt for antisemittisme

Sveriges Radio beskyldt for antisemittisme

 SVERIGE  Sveriges Radio beskyldes for antisemittisme etter Israels ambassadør til Sverige ble spurt om jødene selv hadde et ansvar for den voksende antisemittismen.

Isaac Bachman
Isaac Bachman

Det var da Israels ambassadør til Sverige, Isaac Bachman, gjestet programmet Studio Ett at han fikk det «antisemittiske» spørsmålet. Bachman var gjest i programmet i forbindelse med at man diskuterte den israelske statsministeren Benjamin Netanyahus oppfordring til jøder bosatt i Europa om å flytte til Israel.

Netanyahu kom med oppfordringen første gang etter gisseldramaet som oppstod i en jødisk matbutikk etter terrorangrepet mot redaksjonen på Charlie Hebdo i Paris. Budskapet ble gjentatt etter en jødisk mann ble drept utenfor en synagoge i København i forbindelse med mordforsøket på den svenske kunstneren Lars Vilks. På bakgrunn av disse hendelsene mente Netanyahu at jøder ikke lenger er trygge i Europa.

Det var i sammenheng med at man diskuterte det man omtalte som den «voksende antisemittismen i Europa» at programlederen stilte Bachman spørsmålet som nå blir omtalt som «antisemittisk»:

– Har jødene selv et ansvar for den voksende antisemittismen vi nå ser?

Bachman nektet å svare på spørsmålet og mente det kunne sammenlignes med å spørre en kvinne som har blitt voldtatt om hun hadde noe av ansvaret.

Sveriges Radio har etter innslaget selv blitt beskyldt for «antisemittisme» fra visse hold, og har som følge av dette både fjernet innslaget fra sine nettsider og skrevet en offisiell beklagelse på sin redaksjonsblogg. I beklagelsen står det blant annet at spørsmålet var «ulykkelig» og potensielt kan lede «tankene i feil baner» og legge skyld på en «utsatt gruppe».

Les også:
Israel klar for masseinnvandring – men bare av jøder
Jødisk mann skutt utenfor synagoge i København

Kilde:
Sveriges Radio: «Har jødene selv et ansvar for voksende antisemittisme?»