Hjem Nyheter Norden Sveriges regjering vil innføre mer statlig overvåkning

Sveriges regjering vil innføre mer statlig overvåkning

 1984  Den svenske regjeringen planlegger å la sikkerhetspolitiet få muligheten til å installere trojanske hester på statsborgeres datamaskiner. Dette for å kunne overvåke all datatrafikk i sanntid.

overvåking

På en pressekonferanse i forrige uke presenterte Sveriges statsminister Stefan Löfven ulike forslag på hvordan sikkerhetspolitiet (Säpo) kan bli mer effektiv med å bekjempe terrorisme.

Et av forslagene som ble presentert var «hemmelig dataavlesing» hvor brukt av statlige trojanske hester skal inngå. Löfven sa følgende om dette:

Derfor vil regjeringen gi oppdrag til etterforskere på hvordan påtalemyndighetene, sikkerhetspolitiet og politiet kan bruke hemmelig dataavlesing for å avlytte også den informasjon som sendes gjennom krypterte kanaler. Med hemmelig dataavlesing er det tenkt at de kriminalitetsbekjempende myndighetene kan sende programvare, en såkalt trojansk hest, til en data eller et nettbrett.

En av de som var kritisk til statsministerens forslag var tidligere stats- og utenriksminister Carl Bildt, som la ut følgende melding på Twitter:

Hysteri bør ikke ligge til grunn for nye lover. Forslag må granskes nøye. Statlige trojanske hester er ingen liten sak.

At Bildt kritiserer forslaget er ganske uventet, da han selv aktivt har forsvart den såkalte FRA-loven, som gjør det mulig for staten å avlytte og avlese statsborgeres tele- og datatrafikk.

Kilde:
Regeringen vill låta Säpo installera trojaner