Hjem Nyheter Norden SVT: «DNM opptrer ofte som eksperter i russisk media»

SVT: «DNM opptrer ofte som eksperter i russisk media»

PROPAGANDA SVT publiserer en reportasje om russisk medierapportering. Hevder at Motstandsbevegelsen «ofte opptrer som eksperter» i russisk media.

Tirsdag ettermiddag publiserte svenske SVT en reportasje på sin Youtube-kanal som de kaller «Slik rapporterer Russland om Sverige». Innslaget skulle fokusere på hvordan russiske medier rapporterer om Sveriges innstilling til Ukrainakonflikten og dets tilnærmelser overfor krigsalliansen NATO.

For å best få rede på dette intervjues den russisktalende SVT-journalisten Valeria Helander, som sies å ha fulgt russiske nyhetssendinger lenge.

Helander begynner først å fortelle om hvordan russisk media rapporterer om Sverige generelt, og konstaterer at de ofte belyser kriminalitet koblet til den utenomeuropeiske masseinnvandringen.

– Russiske reportere dro ut, traff folk. De hadde et veldig spesifikt utvalg av folk de traff, hevder Helander.

Motstandsmenn i russiske ekspertpaneler?

Hun påstår blant annet at Den nordiske motstandsbevegelsens representanter «ofte var med som eksperter eller vitner til hva som hadde skjedd», når Russia Today eller Sputnik besøker innvandrerghettoer i Sverige.

Samtidig viser de frem videomateriell fra et intervju som RT gjorde med en representant for Den nordiske motstandsbevegelsen for flere år siden.

Synet på Sveriges NATO-søknad

– Emnet som dominerer nå er jo så klart NATO-medlemskapet, sier Helander.

Journalisten beskriver hvordan «tonen» i russiske medier har hardnet til. Russiske medier prater ifølge henne om at de svenske og finske regjeringene har pisket opp en redsel for Russland blant befolkningen.

– Man håner også Sverige litt og sier: «Ingen hadde vel hatt noen planer om å angripe dere om dere ikke hadde gjort denne provokasjonen mot oss», beskriver Helander.

Toneleiet, som det ofte prates om, beskrives å ha hardnet til etter at Sverige valgte å bli med i den USA-ledede krigsalliansen NATO. En krigsallianse som siden sin begynnelse hele tiden har krøpet lenger østover.

«All medierapportering i Russland er propaganda for regimet»

– Hvordan er det da å leve i et samfunn der stort sett all medierapportering er gjennomsyret av ren propaganda for landets regime, spør SVTs programlederstemme seg.

SVT beskriver hvordan russisk media bare sender politisk vinklet propaganda, til forskjell fra vestlige medier som menes er helt fri for politiske budskap.

Den russiske forfatteren Vera Efron intervjues i reportasjen, og forklarer at borgerne i Russland oftest tror på alt som sies på TV. Samtidig mener hun at mange er redde for å uttrykke sine meninger, da de er redd for å miste økonomiske eiendeler eller jobben sin.