Hjem Nyheter Norden SVT nok en gang dømt for partisk Israel-innslag

SVT nok en gang dømt for partisk Israel-innslag

MEDIA For tredje gang på en måned har SVT nok en gang blitt dømt av Sveriges granskingsnemnd for en TV-reportasje som ble vinklet i Israels favør.

Illustrasjonsbilde, SVT.
Foto: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Det var 11. november 2023 at statseide SVT sendte et innslag i «Rapport» der en kvinnelig jødisk bosetter snakket om å returnere til Gaza etter at landet var renset for palestinere.

Kvinnen sa blant annet at titusener av jøder venter på å flytte til Gaza og ta over så lenge de har fått klarsignal om at området er etnisk renset og trygt.

De som rapporterte innslaget mente at det var israelsk propaganda i den forstand at den romantiserte en fremtidig retur av israelske bosettere til Gaza, og at kvinnens resonnement, som ikke ble stilt spørsmål ved i rapporten, «minnet om folkemord».

I sin avgjørelse bemerker nemnden at bosetteren som ble intervjuet fikk god plass til å presentere sitt perspektiv på spørsmålet om israelske bosetninger i Gaza uten å motta noen kritiske spørsmål fra reporteren i det hele tatt. Perspektivet ble heller ikke kommentert på noen annen måte.

Komiteen merker seg også at vesentlig informasjon er utelatt, som blant annet at de israelske bosettingene i Gaza er ulovlige ifølge FN. På denne bakgrunn mener nemnda at innslaget ga et ensidig bilde av det kontroversielle bosettingsspørsmålet. Nemnden dømmer derfor innslaget.

Det er tredje gang på under en måned at SVT har blitt dømt av nemnda for pro-israelske utsagn, noe Fria Tider har trukket frem.