Hjem Nyheter Norden SVT utmaler svenskene som negre

SVT utmaler svenskene som negre

LØGNPRESSEN I den nye serien «Sveriges historie» har SVT nok en gang valgt å bruke afrikanske skuespillere til å portrettere svenskenes forfedre.


Søndag hadde SVTs nye dokumentarserie «Sveriges historie» premiere. I serien kommenterer historikere, arkeologer og andre historieinteresserte svensk historie i det som har blitt beskrevet som SVTs største satsing på historie noensinne.

I likhet med «De første svenskene», som SVT sendte i 2019, hevdes det at svenskenes forfedre var «mørkhudede med blå øyne» som fulgte innlandsisens tilbaketrekning opp gjennom Skandinavia. For å skildre forfedrene til svenskene, har afrikanere og andre mørkhudede folkeslag igjen blitt brukt.

Men igjen presenteres ingen bevis for at de første folkene som bosatte seg i Skandinavia var mørkhudede. Helena Jankovic Malmström, doktorgrad i evolusjonsbiologi, nøyer seg med å hevde at forskerne «ved hjelp av DNA-analyser» har kunnet «se at disse menneskene hadde ganske mye mørkere hud enn det som er vanlig i dag».

Imidlertid er disse teoriene vanligvis basert på et funn av 11 000 år gamle menneskelige levninger i Cheddar Gorge i England, som Radio Nordfront diskuterte i RN DIREKT#109. Basert på DNA-tester på den såkalte Cheddarmannen har enkelte forskere konkludert med at steinaldereuropeere hadde blå eller grønne øyne, mørkt hår og mørk hud.

Forskerne konkluderte med at den såkalte Cheddarmannen var mørkhudet rett og slett fordi de ikke fant genene for lys hud som dagens europeere har. Det faktum at genvarianter for mørk hud ikke ble funnet, slik for eksempel dagens afrikanere har, har blitt ignorert og i stedet bare antatt at mannen må ha sett ut som en afrikaner.

Jankovic Malmström hevder i programmet at svenskene snart fikk en «blanding i utseende» og «lysere pigmentering» fordi de blandet seg med andre mennesker med lysere hud, selv om slike blandinger vanligvis fører til at de mørkere genene dominerer de lysere.

– Det vil ta mange tusen år og flere vandringer før skandinaver får den hudfargen som er dominerende i dag, sier programlederen før han går videre i episoden.