Hjem Historie Dagens historiske Sylvester Stadler

Sylvester Stadler

HISTORIE Den 30. desember 1910 ble Sylvester Stadler født. Han ble i løpet av krigen en av Tysklands yngste generaler og en av landets mest dekorerte soldater.

640px-Sylvester_Stadler

Sylvester Stadler ble født den 30. desember i Fohnsdorf i Østerrike. Etter grunnskolen utdannet han seg til elektriker. Kort tid etter Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderpartis (NSDAP) maktovertagelse, ble Stadler medlem av partiet og meldte seg frivillig til SS. Under treningen i SS anklagde den Østerrikske staten ham for forræderi, hvilket gjorde at han ble tvunget til å forlate sitt hjemland.

I Tyskland meldte han seg til SS-Verfügungstruppe (SS-VT), som senere skulle bli Waffen-SS. Han gjorde det bra under trening og i april 1935 mente hans overordnede at han var klar for å gjennomføre offiserutdannelse. Utdannelsen ble gjennomført ved SS kadettskole i Bad Tölz, og han ble uteksaminert som SS-Untersturmführer i mars 1936.

Sommeren 1939 ble Stadler forfremmet til SS-Hauptsturmführer og ble utstedt til kompanisjef for signalkompaniet i SS-VT. I denne posten tjenestegjorde han under felttoget mot Polen som startet i september 1939. For sin innsats i Polen ble han belønnet med Jernkorset av 2. klasse. Stadler fortsatte på sin post under felttoget i vest og gjorde det så bra at han ble belønnet med Jernkorset av 1. klasse.

I august 1940 fikk Stadler befalet over et kompani i regimentet «Der Führer». Regimentet ble opprettet sommeren 1938 som Waffen-SS første forband i Østerrike. I rollen som kompanisjef i «Der Führer» stred Stadler i begynnelsen av operasjon Barbarossa. I september 1941 fikk han befalet over en bataljon i naboregimentet «Deutschland». Den samme høsten ble Sylvester Stadler såret for første gang og ble sendt tilbake til Tyskland.

640px-stadler-hausser

I sin rekonvalesens tjenestegjorde Stadler ved sin gamle offiserskole i Bad Tölz. Han ble imidlertid ansett som mindre egnet for instruktørrollen, men desto mer egnet som frontoffiser. I mars 1942 returnerte han til østfronten og fikk da befalet over den andre bataljonen i «Der Führer». Igjen utmerket han seg raskt og ble belønnet med det Tyske kors i gull. I september samme år ble han forfremmet til SS-Sturmbannführer.

I februar 1943 begynte SS-panserkorpset en motoffensiv rundt byen Charkov i dagens Ukraina. Byen hadde blitt gjenerobret av den sovjetiske hæren under vinteroffensiven året før. Stadler og hans menn i den andre bataljonen gjorde det meget godt under kampene. De sloss stort sett hele tiden mot langt større styrker fra den røde hæren, men beseiret dem og forårsaket store tap hos fienden gang på gang.

For sin innsats under slaget ved Charkov ble Sylvester Stadler belønnet med Ridderkorset av Adolf Hitler personlig. I mai samme år ble han forfremmet til SS-Obersturmbannführer og fikk også befalet over hele regimentet «Der Führer» etter Otto Kumm. Sommeren 1943 ledet Sylvester Stadler regimentet i slaget ved Kursk. For innsatsen ved Kursk fikk han eikeløv til Ridderkorset.

640px-stadler-hitler

I desember 1943 ble Stadler belønnet med den ettertraktede Nærkampspennen i gull, som ble forært soldater som hadde vært mer enn 50 døgn i nærkamp. I løpet av hele krigen ble bare 631 av disse delt ut. Etter de meget harde kampene på østfronten sommeren og høsten 1943 var regimentet utslitt og ble sendt til Frankrike for hvile og restitusjon. Ved de vest-alliertes invasjon i juni 1944 var Stadler og regimentet stasjonert i Sør-Frankrike.

Under marsjen mot invasjonområdet ble regimentet utsatt for stadige overfall av bevæpnede franske kommunister. De myrdet og lemlestet mangfoldige tyske soldater. Regimentet var også involvert i hendelsene ved byen Oradour-sur-Glane. Sylvester Stadler anmeldte den ansvarlige offiseren for krigsretten for å ha tilsidesatt ordrene sine i Ordaour. Stadler og regimentet kom så etterhvert til Normandie og deltok der i de harde kampene mot de britiske og amerikanske invasjonsstyrkene.

Nærkampspennen i gull.
Nærkampspennen i gull.

I juli 1944, ved 33-års alderen, ble Sylvester Stadler forfremmet til divisjonsbefalhaver for 9.SS-panserdivisjon «Hohenstaufen» og ble en av Tysklands yngste divisjonssjefer. Et par uker senere ble han såret under et av de alliertes artilleriangrep, og under rekonvalesensen ble han forfremmet til SS-Oberführer.

Han rapporterte tilbake til fronttjeneste i oktober 1944 og ledet så sin divisjon ved den siste store tyske offensiven i vest: Ardenneroffensiven. I begynnelsen av 1945 ble de fleste av elitedivisjonene til Waffen-SS sendt tilbake til østfronten igjen, for å komme den ungarske hovedstaden Budapest til unnsetning. Operasjonen mislyktes og restene av SS-troppene tok seg tilbake til Tyskland. I april 1945 ble Sylvester Stadler for siste gang forfremmet, til SS-Brigadeführer. Stadler kapitulerte til amerikanske styrker i mai 1945.

Panserødelegger-merket.
Panserødelegger-merket.

Sylvester Stadler gjorde seg kjent som en ypperlig frontoffiser som alltid ledet sine menn fra fronten. Han vant flere medaljer for nærkamp, blant annet Infanteristorm-merket, Nærkampspennen i gull og to Panserødelegger-merker – som ble delt ut til soldater som på egenhånd slo ut fiendtlige stridsvogner. Da krigen tok slutt var han en av landets yngste generaler og divisjonssjefer.

Sylvester Stadler fikk to barn og levde etter krigen sitt liv i stillhet sammen med familien. Han gikk bort den 23. august 1995 i Bayern.