Hjem Nyheter Synagoge: «Vi lurte myndighetene og holdt et bryllup for 7 000 – uten...

Synagoge: «Vi lurte myndighetene og holdt et bryllup for 7 000 – uten koronamasker»

CHUTZPAH Fra en hasidisk synagoge på Brooklyn skrytes det nå om hvordan de klarte å lure myndighetene og trosset restriksjonene ved å arrangere et bryllup med 7 000 gjester – uten en ansiktsmaske i sikte.

Fra en hasidisk synagoge på Brooklyn skryter man nå av hvordan man kunnet planlegge bryllupet for sjefsrabbiens sønnesønn med slikt hemmelighold at man deretter lyktes med å huse syv tusen maskeløse feirende, sammentrengt i små rom – uten at ordensmakten grep inn.

På tross av en kraftig oppgang i antallet Covid-19-tilfeller i byen den siste tiden stod og satt gjestene og beveget seg «som sild i tønne» i tempelet Yetev Lev under bryllupet den 8. november.

Og de trampet, danset og sang av full hals – uten en eneste ansiktsmaske i sikte, viser videoer av feiringen som har blitt virale.

7 000 gjester i en hevnaksjon mot et tidligere «uberettiget angrep»

Arrangørene hadde ifølge Der Blatt, sekten Satmars avis på jiddisk, planlagt med ytterste aktsomhet for å kunne holde bryllupet til Yoel Teitelbaum – barnebarnet til sjefsrabbien i sekten Satmar, Aaron Teitelman, hemmelig for «den rovlystne pressen og statlige tjenestemenn».

«På bakgrunn av den aktuelle situasjonen med ilagte restriksjoner, ble alle forberedelser gjort i hemmelighet og svært diskret, for å ikke vekke fremmedes oppmerksomhet», rapporterte avisen den 13. november.

Der kan man videre lese:

De siste ukene har arrangørene jobbet iherdig for å kunne arrangere alt på best mulig måte. All kommunikasjon vedrørende den kommende feiringen har skjedd fra munn til munn – ingen skriftlige beskjeder, ingen plakater, ingen innbydelsesepost, ingen rapporter i noen publikasjon, ikke en gang i denne avisen.

Satmar-synagogen, som har en makskapasitet på 7000 personer, var, hvilket fremgår av innspilte videoer, proppfull under bryllupet.

I forrige måned ble synagogen beordret av myndigheter til å innstille det planlagte bryllupet for et barnebarn av rabbien Zalman Teitelbaum, en bror og rival av Aaron, da det hadde kommet ut at tilstelningen skulle omfatte 10 000 innbudte.

Samfunnet kalte forbudet «et uberettiget angrep» som var rettet spesifikt mot det jødiske fellesskapet, hvilket man mener beviser at man er utsatt for «en dypt forankret antisemittisme».

Denne feilberegningen førte for samfunnets del til en fast besluttsomhet om å holde feiringen den 8. november helt hemmelig.

Statlige tjenestemenn ser en annen vei av politiske årsaker

Synagogens «slående villighet til å være vert for et potensielt superspredningsarrangement» understreker ifølge New York Post «det hasidiske samfunnets aktuelle nonchalanse og åpenbare trass mot forsøk på å kontrollere det dødelige koronaviruset, som har drept nærmere 25 000 i byen New York».

I forrige måned avled synagogens egen styrelederR’Mayer Zelig Rispler med diagnostisert Covid-19. Han hadde forut for dette pålagt Brooklyns ortodokse samfunn å underordne seg restriksjonsforskriftene gjeldende koronaviruset.

På lørdag gikk New Yorks borgermester Bill de Blasio ut på Twitter med en advarsel om den alvorlige situasjonen med smittespredning i byen.

Så vel de Blasio som guvernør Andrew Cuomo har tidligere beklaget seg over de ortodokse samfunnenes gjentatte overtredelser mot koronarestriksjonene, som da ortodokse jøder feiret sukkut i oktober, men har likevel for det meste unnveket å slå ned på store sammenkomster arrangert av de hasidiske lederne – som de sies å være dypt involvert med.

«Tendensen hos de hasidiske lederne til å oppfordre sine følgere til å så åpenbart bryte mot regler og normer begrenses ikke til pandemien, og den muliggjøres av statlige tjenestemenn som ser en annen vei av politiske årsaker» kommenterer Naftuli Moster, forvaltningssjef for YAFFED, «en ideell forening som fremmer forbedret sekulær undervisning i yeshivaer».

«Av en eller annen grunn» skulle synagogen ikke inspiseres

Ved siden av synagogen på Hooper Street ligger en brannstasjon, og der oppgir man at man aldri av New Yorks brannvernsmyndighet FDNY, av ukjent årsak – men som ellers er vanlig – ble bedt om å inspisere synagogen.

Myndigheten samordner instanser som utfører inspeksjoner som gjelder overtredelser mot Covid-19-regler.

Sammenkomsten den 8. november i synagogen brøt helt åpenbart mot en rekke gjeldende restriksjoner, oppgir Frank Dwyer, talsmann for FDNY.

Jøden Mitch Schwartz, borgermesterens pressetalsmann, kan i et intervju ikke forklare hvordan byen kunne «gå glipp av» den store sammenkomsten den 8. november.

Idet han deretter får spørsmål om hvorvidt synagogen Satmars overtredelser mot gjeldende koronarestriksjoner på noen måte kommer til å forfølges, har han heller ikke noe svar å gi.

Men tirsdag morgen, norsk tid, ble det bestemt at den formuende synagogen skal få et forelegg på i sammenhengen beskjedne 15 000 dollar, drøyt to dollar per person.

Til sammenlikning har Skottlands statsminister Nicola Sturgeon fra det skotske nasjonale partiet – som krever åpne grenser til Skottland for migranter fra alle verdens land, ettersom hun mener at alt annet er «rasisme» – siden fredag innført som en Covid-19-regel et gebyr på 60 pund for hver person som uten akseptabel grunn reiser over grensen til eller fra England, Wales eller Irland.

«Hvor privilegerte er vi ikke?»

For å komme tilbake til den jødiske avisen på jiddisk, Der Blatt, jubler man der over synagogens vellykkede hemmelige operasjon:

Nå som bryllupet er over – takk Gud – etter å ha blitt holdt med tilbørlig glans og ære – da er følelsen som alle uttrykker: Hvor privilegerte er vi ikke? Hvor heldig utvalgte er vi ikke? Hvor vel har vi ikke gjort oss fortjent til å få oppleve en slik vidunderlig natt?