Hjem Nyheter Norge Syriske “asylbarn” dømt for gjengvoldtekt i Kongsberg

Syriske “asylbarn” dømt for gjengvoldtekt i Kongsberg

FLERKULTUR Tre syriske asylsøkere ble i forrige uke dømt for grov voldtekt av ei jente i Kongsberg.

De tre syriske såkalte flyktningbarna Mostafa Hussein Altaha (19), Mohammed-Ali Mohammed Mohammed (19), og Salih Zakaria Alhasan (20) ble i Kongsberg og Eiker tingrett dømt til fengselsstraff etter å ha overfalt og voldtatt ei jente den 7. juli i fjor under Kongsberg Jazzfestival.

Jenta var på vei hjem fra jazzfestivalen da Altaha, etter å ha fulgt etter henne et stykke, spurte om han kunne ha sex med henne. Da jenta forsøkte å komme seg vekk, grep Altaha tak i henne og slepte henne med seg til leiligheten nær Kongsberg sentrum, hvor han og Mohammed bodde. Deretter ankom Mohammed og Alhasan leiligheten i hasjrus, hvorpå de tre voldtok den gråtende jenta etter tur, mens Altaha tok bilder av overgrepene. Jenta ble senere funnet i veikanten, svært forkommen og i kraftig sjokk.

Saken opprørte innbyggerne i Kongsberg, og lokalbefolkningen markerte sin avsky ved å knuse dører og vinduer i leiligheten, en handling som ordfører Kari Anne Sand fordømte som «brudd på god folkeskikk».

– Visste ikke om hun sov eller var død

I retten erklærte Altaha seg ikke skyldig, og hevdet at samleiet var frivillig. Mohammed forklarte at han på gjernings­tidspunktet ikke visste om jenta sov eller var død, men henviste til at han har en vanskelig bakgrunn, samt situasjonen i hans hjemland, og at varetekts­fengslingen har påvirket hans psykiske helse.

Alhasan, som nylig hadde fått innvilget sin asylsøknad, hevder i retten å ha vært kun 16 år, og at han derfor måtte få en mildere straff. Fra hans Facebook-side fremgikk det derimot at han var født i 1997, uten at han hadde noen anelse om hvorfor.

To andre asylsøkere var i utgangspunktet siktet i saken, men ble senere løslatt. Hvilken rolle de har hatt er uklart.

Altaha ble dømt til fengsel i seks år, Mohammed til fengsel i fire år og ni måneder, og Alhasan til fengsel i fem år. I tillegg må mennene betale jenta 400 000 kroner i oppreisning. Strafferammen for folkemord er på 30 år.

Kilde:
Kongsberg og Eiker tingrett, sak nr. 16-167789MED.