Hjem Nyheter Norden Systembolaget nekter nasjonalromantisk sommerøl

Systembolaget nekter nasjonalromantisk sommerøl

0

SVERIGE Systembolaget nekter i år å selge nasjonalromantisk sommerøl – selv om det solgte samme øl i fjor.

Etiketten Systembolaget i år nekter å føre.

Det statlige alkoholmonopolet i Sverige, Systembolaget, har bestemt at Ängöls midtsommerøl med nasjonalromantisk etikett bryter mot alkoholloven og nekter å selge produktet.

En etikett kan blant annet kan ikke gi inntrykk at man får en positiv opplevelse av å konsumere drikken, og den må være «meget beskjeden».

I Sverige må man søke om tillatelse for hvert år om man vil lansere et sesongbasert produkt. At et produkt fikk tillatelse ett år betyr ikke at det godkjennes det neste året, hvilket gjelder for det aktuelle midtsommerølet.

At midtsommerølet som ble godkjent i fjor hadde samme etikett gjør sjefen for Ängöl overrasket.

– Jeg ble overrasket og syntes at det føltes vilkårlig ettersom etiketten er lik som i fjor, sier Johan Håkansson til SVT.

Motivet på etiketten er et maleri av Jenny Nyström som viser festglade mennesker bak en spellemann samt personer i robåter på vannet. Systembolaget mener nå at den spiller på en «drømmende sommerfølelse», hvilket «forherliger» å drikke øl. Robåtene i bakgrunnen er også en «risikofylt situasjon» hvor man ikke skal konsumere alkohol.

Systembolaget har dog godkjent andre etiketter med båtmotiv. Disse motivene forestiller i tillegg båter det er ulovlig å kjøre i påvirket tilstand, mens robåter kan anvendes etter at man har drukket en øl.

Systembolagets behandlingstid er imidlertid for lang til at ankesaken kan bli behandlet før midtsommer. Selv om bryggeriet skulle vinne mot staten blir dermed produktet ikke å finne i butikkene til midtsommer.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg