Hjem Nyheter Norden Systemet i Sverige svikter – 8 av 10 kommuner skal spare til...

Systemet i Sverige svikter – 8 av 10 kommuner skal spare til neste år

SVERIGE Systemet er i ferd med å svikte i vårt naboland Sverige. Åtte av ti kommuner planlegger nå sparetiltak innen viktige områder som eldreomsorg, skole og undervisning for det kommende året.

Illustrasjonsfoto

I følge en undersøkelse utført av den svenske rikskanalen SVT, planlegger åtte av ti av landets kommuner å spare inn penger på områder som eldreomsorg, skole og utdanning til neste år. Pengene rekker ikke til, og mange kommuner blir tvunget til å spare i form av effektivisering eller kutt.

– I utgangspunktet er det en slags systemsvikt som pågår akkurat nå fordi ting går så fort, sier Peter Carlstedt, kommunaldirektør i Kramfors kommune.

Seks av ti kommuner oppgir at de planlegger å spare penger innen skole og utdanning. Dette skal gjennomføres blant annet ved å redusere staben og driftskostnader.

Det samme gjelder for eldreomsorgen. Seks av ti kommuner oppgir at de planlegger å   redusere personell. En av kommunene som trenger å spare mest er Kramfors i Ångermanland. Der må man spare 50 millioner for å få det hele til å gå rundt.

– Jeg har ikke opplevd så store besparelser på de ti årene jeg har vært ansatt, legger Carlstedt til.