Hjem Nyheter Systemmedia mørklegger vitnesbyrd om at Ukraina holder gisler i Azovstal

Systemmedia mørklegger vitnesbyrd om at Ukraina holder gisler i Azovstal

UKRAINA SVT har publisert et intervju med en ukrainsk kvinne som klarte å komme seg ut av Azovstal. Problemet er bare at SVT har klipt bort de viktigste detaljene i intervjuet.

Vestlige medier har frekvent skrevet om Russlands omringing av Azovstal-stålverket i Mariupol, hvor et stort antall ukrainske soldater og sivile befinner seg i tunnelene. Russland har ved flere anledninger oppfordret ukrainske styrker til å la sivile evakueres via humanitære korridorer, mens Ukraina stort sett har nektet å gå med på forslagene.

En av dem som rømte er Natalia Usmanova (37), som jobbet ved stålverket og søkte tilflukt der da krigen brøt ut. Når Usmanova omsider kommer seg ut av stålverket, gjennom et hjelpearbeid koordinert av FN og Røde Kors, blir hun intervjuet og bekrefter det Russland har hevdet om ukrainske styrker som holder sivile som menneskelige skjold.

– De satte oss i et bur, de slapp oss ikke ut. De kom og truet oss: «Vi kommer til å begrave deg her», sier hun og fortsetter.

– Ikke alle, visse av dem truet oss. Andre var normale. Så sa de: «Ikke bekymre dere, de bryr seg om dere. De vil forhandle for å sikre at dere blir løslatt.» Men vi trodde ikke lenger på det. Noen ganger hørte vi på radio om en grønn korridor, som innebar at vi ville bli evakuert. Men de satt bare i bunkeren og lot som ingenting, og voktet utgangene slik at ingen kunne komme seg ut.

– De voktet oss hele døgnet så vi ikke kunne rømme.

SVT i Sverige har siden publisert et utdrag fra intervjuet med Natalia Usmanova der uttalelsen hennes om at de ble holdt som gisler ble klippet vekk. Dette avslører Fria Tider.

I SVTs innslag velger de å vise at Usmanova forteller at hun ble stoppet av ukrainske soldater fra å evakuere, med ordene: «Vi tør ikke slippe deg ut for da skyter russerne deg ned». SVT har imidlertid klippet vekk den delen av intervjuet der hun sier at hun ikke trodde på de ukrainske soldatene, at de truet sivile med at de skulle begrave dem og at de voktet utgangene selv om det var korridorer der de kunne evakuere.

Azovstal worker Natalia Usmanova explains how life was inside the mariupol bunkers from ted on Vimeo.

Også i Norge har medier som NRK og Dagbladet omtalt evakueringen og fremhevet Usmanova, men kanskje ikke uventet har også de gjengitt det samme narrativet som SVT i Sverige. Usmanovas uttalelse om at ukrainske styrker holdt sivile som gisler er ikke å finne i deres nyhetsartikkel. I stedet skriver NRK at «ifølge Putin er det de ukrainske soldatene som bruker de sivile som menneskelig skjold.»