Hjem Nyheter Syv av åtte amerikanske Ivy League-universiteter blir føderalt etterforsket for «antisemittisme»

Syv av åtte amerikanske Ivy League-universiteter blir føderalt etterforsket for «antisemittisme»

USA De åtte rektorene ble innkalt til Kongressen for avhør og oppleksing. To fikk sparken. Andre universiteter ble «bare» gjenstand for en etterforskning med mandat til å tvinge dem til å iverksette x antall tiltak mot antisemittisme.

Sanders teateret, Harvard universitetet. Foto: chensiyuan, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Ivy League er et navn gitt til åtte private, mer eller mindre jødiskkontrollerte prestisje-universiteter i det nordøstlige USA, som er blant de eldste i landet og som også er kjent som «The Ancient Eight»:

  • Brown University, Providence, Rhode Island.
  • Columbia University, New York, New York.
  • Cornell University, Ithaca, New York.
  • Dartmouth College, Hannover, New Hampshire.
  • Harvard University, Cambridge, Massachusetts.
  • Princeton University, Princeton, New Jersey.
  • Universitetet i Pennsylvania (Penn), Philadelphia, Pennsylvania.
  • Yale University, New Haven, Connecticut.

Da Israels angrep på Gazas palestinere eskalerte etter 7. oktober i fjor, økte kritikken mot denne krigføringen blant store grupper amerikanske universitetsstudenter. Denne utviklingen var veldig tydelig for de mange venstreorienterte ungdommene ved Ivy League-universitetene.

Noen av disse radikaliserte studentene ved eliteuniversitetene begynte snart å oppdage og kritisere jødiske maktstrukturer, noen av dem til og med de i USA – selv i landets utdanningssystem. Som et resultat ble rektorene ved Ivy Leuage-skolene i desember i fjor innkalt til avhør og oppleksing i den amerikanske kongressen, med det resultat at de to rektorene Liz Magill fra University of Pennsylvania og Claudine Gay fra Harvard University ble avsatt – i begge tilfeller åpenbart på grunn av lederens for store toleranse for studenters uttrykk for anti-sionistisk kritikk.

Andre Ivy League-universiteter, hvor rektorene var vitne til eksemplet beskrevet her, slapp unna med å være gjenstand for det amerikanske utdanningsdepartementets såkalte tittel VI-undersøkelse av påstander om antisemittisme.

Universitet anmeldt av krenket jøde

Et universitet som til nå ser ut til å ha klart å unngå kritikk på grunn av påstått slapphet i sin håndtering av kritikk av Israel, er Princeton University i New Jersey. I begynnelsen av uken ble imidlertid til og med denne Ivy League-institusjonen kunngjort å være gjenstand for en tittel VI. Den jødiske klageren hadde sitert rapporter om pro-palestinske demonstranter på universitetsområdet, som allerede noen uker etter den 7. oktober ropte «Intifada!» og «Murstein for murstein, vegg for vegg, apartheid må falle!»

En talsmann for Princeton sa imidlertid til universitetets studentavis at ledelsen «er trygg på at vi fullt ut oppfyller kravene satt av avdeling VI for universiteter».

Princeton slutter seg nå til seks andre Ivy League-universiteter med minst én tittel VI-etterforskning åpnet etter 7. oktober i fjor. Disse inkluderer nå også Harvard University og University of Pennsylvania, der rektorer ble tvunget til å trekke seg etter en kongresshøring i desember. En forespørsel av ovennevnte type har mandat til å forplikte et universitet til å ta de nødvendige tiltak for å beskytte sine jødiske studenter.

Bare ett Ivy League-universitet, Dartmouth College, har så langt helt unnsluppet en etterforskning. Tvert imot har utdanningsminister Miguel Cardona rost universitetet i denne saken, blant annet for sin «positive håndtering av det Israel-relaterte campusklimaet».