Hjem Nyheter Talibanerne stopper en ny invasjon av skjeggbarn

Talibanerne stopper en ny invasjon av skjeggbarn

AFGHANISTAN Helt siden Taliban overvant de amerikanske okkupasjonsmaktene og jaget bort marionettpresidenten, har tusenvis av afghanere blitt stoppet fra å forlate landet.

Taliban har gitt alle ikke-afghanere som ønsker å forlate Afghanistan frist til den 31. august, da må alle evakueringer være gjort. Dette ifølge talsmann Zabihullah Mujahid, som tirsdag holdt en pressekonferanse som ble sendt direkte og oversatt av BBC.

Under pressekonferansen sa Mujahid også at Taliban «ikke er for» at afghanere forlater landet, noe mange afghanere har forsøkt etter at de tok over makten.

– Vi har prøvd å invitere folk tilbake til hjemmene sine. Men dessverre har USA lokket dem til flyplassen, noe som har skapt kaos.

Mujahid oppfordrer nå USA til å «endre taktikk» og slutte å oppfordre folk til å forlate landet.

– Vi trenger landsmennene våre, sier Mujahid.

Taliban har derfor nå forbudt afghanere å ta seg til flyplassen og oppfordrer dem heller til å reise hjem og vende tilbake til jobbene sine.

– Kom tilbake. Lev som våre brødre. Dere har ingenting å frykte, hilser talibanerne.

De anti-talibanske afghanerne som BBC har intervjuet sier alle at Taliban oppfører seg bra, men at «du vet aldri når de vil begynne å drepe». Samtidig har Taliban ved flere anledninger oppfordret motstanderne til ikke å være redde, tilby fiendene blant landsmennene amnesti og gjøre alt som står i deres makt for å beskytte deres «liv, eiendom og ære».

Tyrkia bygger mur

Tyrkia ser også ut til å gjøre tiltak for å unngå en ny masseinvasjon av afghanere til Europa. Det er nemlig landeveien via Tyrkia som de hundretusener av afghanere som har kommet til Europa de siste årene har valgt.

Nå bygger imidlertid Tyrkia en betongmur langs hele grensen til Midtøsten, for å forhindre at blant annet afghanere skal passere gjennom landet.

Muren dekker allerede en tredjedel av grensen, men etter at Taliban tok makten, har byggingen akselerert. Målet er nå å bygge ytterligere 64 kilometer innen utgangen av året.

Den delen av grensen som ennå ikke har en mur er foreløpig beskyttet av grøfter, piggtråd og soldater som patruljerer døgnet rundt.

– Vi vil vise hele verden at våre grenser er umulige å krysse, sa Mehmet Emin Bilmez, guvernøren i Van-provinsen, til Reuters.

– Vårt største forhåpning er at det ikke skal blir noen migrantvei fra Afghanistan.

Så langt i år har de klart å stoppe 69 000 mennesker uten dokumenter, som prøvde å komme seg til Europa via Tyrkia. Til tross for dette klarte 25 migranter fra Afghanistan å komme seg til grensebyen Van på lørdag, der de ble arrestert.

De som nå flykter fra Taliban sprer også anti-talibansk propaganda.

– De angriper kvinner. Etter å ha voldtatt dem, dreper de dem. Og de skar av hodene på mennene. Vi vil ikke tilbake, skal en av mennene ha sagt til Reuters.

Les også:
Afghanistan – noen refleksjoner