Hjem Nyheter Talibans internasjonale pressetalsmann nekter å snakke med israelske journalister?

Talibans internasjonale pressetalsmann nekter å snakke med israelske journalister?

AFGHANISTAN Talibans pressetalsmann ansvarlig for kontakt med internasjonale medier har gått ut på Twitter med et utspill som antyder at han ikke vil stille opp på intervjuer med israelske journalister.

Suhail Shaheen. Foto: Twitter.

Suhail Shaheen er en forhandler og høyt profilert talsmann for Taliban. På Twitter, hvor han har nesten 360 000 følgere, presenteres han som talsmann for internasjonale medier og han er en av få representanter for Taliban som kommuniserer på engelsk på sosiale medier. Han er universitetsutdannet og har tidligere vært redaktør for en engelskspråklig offentlig eid avis før USA invaderte Afghanistan.

I sitt siste innlegg på Twitter gjør Shaheen et poeng av at han etter at Taliban gjenerobret makten i Afghanistan har gjort mange intervjuer, men ikke stilt opp på noe intervju med israelske journalister.

Shaheens uttalelse virker være en forklaring og forsiktig forlatelse for at den israelske radiokanalen Kan news faktisk lurte til seg et intervju med ham i går, hvilket Times of Israel også har skrevet om. I likhet med hvordan Shaheen har uttalt seg i andre intervjuer den siste tiden hadde han et beroligende budskap til omverden da israelerne intervjuet ham. Den israelske radioreporteren løftet blant annet opp spørsmålet om juvelhandleren Zebulon Simantov som tros være den siste jøden i Afghanistan.

– Jeg kjenner ikke den siste jøden, skal Shaheen har svart og deretter fortsatt:

– Vi skalder ikke minoriteter. Det finnes sikher og hinduer i Afghanistan og de har sine religiøse friheter. Folk behøver ikke være redde og flykte.

Shaheen skal også ha sagt at innføringen av sharialover kommer til å skape «mer fred og stabilitet» i landet. Videre beskrev han den amerikanske okkupasjonen av Afghanistan som en «okkupasjon det afghanske folket ikke ville ha», men at Taliban vil ønske USA tilbake til landet når de har bedre relasjoner – hvilket sannsynligvis skal tolkes som at Taliban er klare til å ha forretningsforbindelser og samarbeide med alle land som vil handle med dem.

Den israelske radiokanalen passet også på å presse Shaheen om hvordan Taliban ser på at Hamas nylig gratulerte dem med deres seier i Afghanistan.

– Hvis Hamas gratulerer oss med vår frihet og slutten på okkupasjonen er det bra. Men vi har ikke samarbeidet med Hamas på noe området. Vi kjempet bare mot okkupasjonen i Afghanistan, svarte Shaheen diplomatisk.

Omvendt presses Shaheen på Twitter at muslimer som krever at han skal uttale støtte for den palestinske kampen mot den sionistiske okkupasjonen av deres land. Mange uttrykker også at han mer tydelig burde deklarere at det var et feilsteg å la seg intervjue at en israelsk journalist og at han må være mer forsiktig i fremtiden og spørre om reporterer som ringer kommer fra Israel.