Hjem Nyheter Europa Terrorangrepet i Wien

Terrorangrepet i Wien

0

TERRORISME Den 2. november angrep terrorister koordinert seks steder i Wien sentrum. To menn og to kvinner er døde, og 17 personer er skadet hvorav syv har livstruende skader.

Den mistenkte terroristen skyter mot en person som trygler med hånden om å ikke skyte. Skjermbilde: Twitter

Klokken 20.00 den 2. november åpnet terrorister ild med automatgevær mot sivile. Foreløpig har fire personer dødd, mens 17 personer er skadet, hvorav syv personer kjemper med livstruende skader på sykehus.

Bilde fra Telegram-gruppen conflictzone. Bildet ble først publisert på Instragram.

Flere medier hevder at denne personen på bildet er den nå døde terroristen Kujtim Fejzulai. Han poserer her med våpen og sverger troskap til den Islamske Statens leder Abu Ibrahim Al Hashimi Al Qurayshi.

Ifølge BBC skal den nå døde 20-årige albanske terroristen har blitt dømt til fengsel fordi han forsøkte å reise ned og krige for den islamske staten i Syria. Han ble dømt til 22 måneders fengsel, men han ble sluppet ut av fengselet før tiden i desember i fjor fordi han var ung, ifølge den østerrikske innenriksministeren. Politiet trodde ikke at han var i stand til å utføre en terrorhandling.

Den ihjelskutte terroristen er av albansk opprinnelse, men født i Wien. I forkant av angrepet hadde han sverget en blodsed til den Islamske Staten. Politiet visste at han ville delta for den Islamske Staten i Syria, men gjorde også vurderingen at han ikke kunne gjennomføre et planlagt angrep, ifølge britiske Daily Mail.

Ni minutter etter angrepet ble påbegynt ble terroristen skutt ihjel. Da har østerrikske politimenn blitt beskutt og skadet etter at de forsøkte å gripe inn mot terroristen. Det er usikkert om denne filmen viser politimannen som nå behandles på sykehus.

Den 28 år gamle politimannen som ble skutt er nå på sykehus med livstruende skader, men avisen Vienna Online sier at tilstanden hans er stabil for øyeblikket.

Den drepte terroristen bar på et automatgevær, pistol og machete. På seg hadde han også et falskt bombebelte, hvilket fikk politiet til å tilkalle bombegruppen i går kveld etter at han ble skutt ihjel. I går ble det rapportert om at et bombebelte skulle ha blitt utløst under angrepet, men disse opplysningene har ikke blitt verifisert.

Først ble det rapportert om at det var et angrep mot synagogen i Wien, men ifølge rabbi Schlomo Hofmeister, som bevitnet hendelsen, skjøt terroristen utenfor synagogen mot folk som satt på uterestaurantene.

– De skjøt minst 100 skudd utenfor bygningen vår.

Det har i stedet vært angrep på seks ulike steder i Wien sentrum, hvorav en av stedene var utenfor synagogen.

Advarsel, videomaterialet kan oppleves ubehagelig for følsomme individer.

Det var siste dagen før uteserveringene skulle stenges ned på grunn av økte restriksjoner på grunn av koronapandemien.

Østerrikes innenriksminister Karl Nehammer sa i går i en pressekonferanse at folk i Wien ikke skulle sende sine barn til skolen i dag. En terrorist mistenkes fremdeles å være på frifot, og i løpet av natten samarbeidet tsjekkisk og østerriksk politi om å kontrollere grenseovergangene mellom landene. Politifolk har også blitt innkalt fra permisjon, og over 1 000 politifolk jakter nå på terroristen som er på flukt.

Desinformasjon

De regionale konfliktene i Midtøsten gjør at folk i løpet av natten har spredt at terroristenes nasjonalitet har vært deres fienders nasjonalitet for å øke hatet mot deres fiender. For eksempel har flere personer sagt at terroristene var av tyrkisk nasjonalitet, mens tyrkerne i dag poster på Twitter at to tyrkiske personer snarere reddet en politimann og en kvinne. Hva som er sant kan ikke klarlegges for øyeblikket.

Som vanlig har folk postet at en av de mistenkte terroristene er komikeren Sam Hyde, noe de gjør for å lure medier som ikke kontrollerer fakta. Mange medier i USA har gått på disse falske innleggene flere ganger ved større skyteepisoder.