Hjem Nyheter Globalt The Guardian: «Russland vinner den økonomiske krigen»

The Guardian: «Russland vinner den økonomiske krigen»

GEOPOLITIKK Stadig flere i Vesten synes å medgi at sanksjonene mot Russland har vært en fiasko og at Vesten taper den økonomiske stillingskrigen. Sist i rekken er The Guardians økonomiredaktør, som beskriver effektene av sanksjonene som «perverterte» og mener at Vesten før eller siden må inngå et kompromiss med Russland.

Da Russland invaderte Ukraina i slutten av februar gikk et samlet USA, EU og Storbritannia ut og erklærte at de med sanksjoner skulle tvinge Russland i kne og få president Vladimir Putin til å trekke tilbake sine tropper.

Utallige sanksjonspakker og våpensendinger til Ukraina senere har den russiske økonomiens kræsj uteblitt, og i stedet for å havne i «fritt fall» er den russiske rubelen nå sterkere enn noensinne.

Den innflytelsesrike britiske avisen The Guardian er sist i rekken med å medgi at den økonomiske krigen mot Russland er en stor fiasko, og at Putin ikke kommer til å trekke tilbake noen tropper fra Ukraina.

Det er avisens økonomiredaktør Larry Elliot som skriver i en leder at den økonomiske krigen «virkelig går veldig dårlig» for Vesten, og at effektene av sanksjonene er «perverterte»:

Det finnes ingen tegn på at Russland trekker seg tilbake fra Ukraina, og dette er knappest overraskende, ettersom sanksjonene har hatt den perverterte effekten å drive opp kostnadene med Russlands gass- og oljeeksport, og på den måten løftet opp deres handelsbalanse enormt og finansiert krigsinnsatsen. I løpet av de første fire månedene i 2022 kunne Putin skryte av et overskudd i handelsbalansen på 96 milliarder dollar – mer enn tre ganger tilsvarende tall i samme periode i 2021.

Videre konstaterer Elliot at den siste oljeembargoen som ble lansert av EU tidligere denne uken har drevet opp oljeprisene ytterligere, hvilket har gavnet Russlands økonomi samtidig som allerede skyhøye drivstoffpriser har blitt enda høyere for konsumenter i Vesten.

«Russland har ingen problemer med å finne alternative markeder for energi, med en økt eksport i april av olje og gass til Kina med over 50 prosent sammenliknet med i fjor», skriver Elliot.

Russland har unngått en økonomisk krise – ikke Europa

Sanksjonene har ikke gått helt ubemerket forbi i Russland, men takket være forberedelser har landet lykkes med å unnvike en økonomisk krise, ifølge Elliot. Dette kan sammenliknes med situasjonen i Europa, hvor man ikke har forberedt seg og dermed kun gradvis og langsomt kan tilpasse seg en tilværelse uten russisk energi.

Mange mener at Russland takket være sanksjonene ikke kommer til å kunne få tak i visse reservedeler til teknologien, men Elliot skriver at det finnes godt med land i verden som er villige til å omgå Vestens sanksjoner og forsyne Russland med den teknologien de trenger.

Ifølge Elliot komer prisen på krigen nå til å bli betydelig høyere for Vesten enn hva den blir for Russland:

Russlands invasjon av Ukraina har forsterket et allerede hardt pristrykk. Storbritannias årlige inflasjonstakt er nå på 9 prosent – det høyeste tallet på 40 år – drivstoffpriser har nådd rekordhøye nivåer, og taket på energikostnader forventes å øke med 700 – 800 pund til oktober.

Vestlige økonomier står nå overfor en periode med langsom eller negativ vekst og stigende inflasjon. Elliot mener at situasjonen kan liknes med stagflasjonen på 70-tallet, da både inflasjonen og arbeidsløsheten steg.

Den tredje verden står overfor sultkatastrofer

Mens man i Vesten står overfor omfattende økninger i energi- og matpriser kombinert med inflasjon og massearbeidsløshet, kan man ifølge Elliot i den tredje verden snarere forvente seg sult og humanitære katastrofer:

I hver multilateral organisasjon – IMF, Verdensbanken, Verdens Handelsorganisasjon og FN – vokser frykten for en humanitær katastrofe. Situasjonen er enkel: Om ikke utviklingsland er energieksportører kommer de til å møte et trefoldig dødsstøt der brensel- og matkriser provoserer frem finansielle kriser. Stilt overfor valget mellom å fø sin egen befolkning eller betale sine internasjonale fordringshavere kommer regjeringer til å velge det første.

Siden krigens begynnelse har Sri Lanka allerede uteblitt med betaling av sin statsgjeld, men ifølge Elliot er det bare begynnelsen. Han mener at verden ikke har vært så nær en fullskala gjeldskrise siden begynnelsen av 90-tallet.

Vesten må inngå en avtale med Russland

At USA nå begynner å sende avanserte våpensystemer til et Ukraina som ikke har kommet nærmere å vinne krigen er ifølge Elliot et virkelig bevis på hvor ineffektive de økonomiske sanksjonene har vært.

«Putin kommer ikke til å kapitulere ubetinget», skriver han. «Og risikoen for at den økonomiske krigen slår tilbake er åpenbart: synkende levestandard i i-land, sult, matopptøyer og en gjeldskrise i den tredje verden».

Elliot mener at de «grusomheter» som russiske tropper har begått gjør kompromisser med Kreml «vanskelige å svelge». Men ifølge redaktøren taler den økonomiske virkeligheten for at Vesten før eller siden er tvunget til å treffe en overenskomst med Russland.