Hjem Nyheter Tidligere pave angriper homolobby i Vatikanstaten

Tidligere pave angriper homolobby i Vatikanstaten

VATIKANET Den tidligere paven Benedikt XVI har i en ny biografi beskrevet at det finnes en homolobby i Vatikanstaten som utøver makt og innflytelse.

Pave Franciskus og tidligere pave Benedikt XVI.
Pave Franciskus og tidligere pave Benedikt XVI.

Benedikt XVI gikk av som pave i 2013 av «helsemessige årsaker» og ble erstattet av den nåværende argentineren Franciskus. Helt siden avgangen har det gått rykter om at den relativt konservative paven Benedikt ble tvunget til å avgå av krefter innen kirken som ville ha en mer «progressiv» mann på tronen.

Nå har Benedikt XVI, som har tittelen «pave emeritus» og lever et tilbaketrukket liv i Vatikanstaten, skrevet en ny biografi som forventes å bli sluppet i september. I denne avviser han bestemt ryktene om at han ble tvunget til å trekke seg og henviser fremdeles til at det var helsemessige årsaker som gjorde at han tok avgjørelsen.

Derimot beskriver han at det i Vatikanstaten finnes en homolobby som utøver makt og innflytelse og at disse hjelper hverandre å gjøre karriere i den katolske kirken og dermed forsøker å påvirke kirken til å være mer «åpen» for homofili.

Om dette kan kobles til alle skandaler om seksuelle overgrep i den katolske kirke mot unge gutter, eller det faktum at den nåværende paven Franciskus har kommet med flere kontroversielle uttalelser hvor han relativiserer det tidligere synet på homofili, fremgår dog ikke.

Kilde:
Förre påven attackerar homolobby i Vatikanen
In memoirs, ex Pope Benedict says Vatican ‘gay lobby’ tried to wield power: report