Hjem Nyheter Norden Tidligere riksbanksjef: «Kommer til å bli som Tyskland på 20-tallet»

Tidligere riksbanksjef: «Kommer til å bli som Tyskland på 20-tallet»

3

KORONAKRISEN Sverige risikerer å havne i en økonomisk depresjon med massearbeidsløshet som følge, spår Kerstin Hessius som tidligere var viseriksbanksjef. Hun sammenlikner situasjonen med 20-tallets Tyskland og 30-tallets USA.

Bilde fra 1920-tallets Tyskland. Foto: Library of Congress, Washington, D.C..

Kerstin Hessius, som er administrerende direktør for det tredje AP-fondet og tidligere viseriksbanksjef, spår at Sverige kan bli rammet av en dyp økonomisk krise på grunn av koronaviruset.

– Det som skjer nå er at det ikke finnes noen etterspørsel i noen bransje. Alle bedrifter skjærer kostnader, men de har ingen inntekter overhode. Konsekvensene er at arbeidsløsheten stiger sekund for sekund, sier hun til SVT.

Hun mener at konsekvensene kan bli betydelig massearbeidsløshet.

– Det er massearbeidsløshet, det handler om arbeidsløshet på 20 til 40 prosent. Det innebærer at det finnes veldig få virksomheter å gå til. Det er en risk til med alle disse pengene som blåses ut at vi får hyperinflasjon sammen med at vi ikke har noen etterspørsel i økonomien, forklarer hun.

– Man må begynne å gå tilbake og sammenlikne med Tyskland på 20-tallet og USA på 30-tallet. Man må forstå alvoret i dette.

Les også: «Jeg ønsker dårligere tider velkommen, slik at vi sammen kan skape bedre!»

Inflasjon og massearbeidsløshet i 1920-tallets Tyskland førte til at folket mistet troen på det liberale demokratiet som den daværende Weimarrepublikken hvilte på. I stedet ga flere og flere sin støtte til den voksende nasjonalsosialistiske bevegelsen, hvilket førte til at Adolf Hitler i 1933 ble valgt til Tysklands rikskansler og raskt kunne redde landet fra ruinene.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Steinar
Steinar
3 år siden

Dessverre, det ser ut til at endel folk er nødt til å våkne på den harde måten. Så verre tider blir det, før nasjonalsosialismen tar over og bringer lysere tider.

Richard
3 år siden

Tyskland var ikke alene med det å oppleve finanskrise den gangen, gjaldt vel i grunn mesteparten av Europa og USA. Forskjellen med dagens systemer er at folk flest faktisk ikke har noen verdier bortsett fra noen elektroniske tall i sentralbanksystemet. Leier man og er beroende av å få levert både strøm og vann fra staten så er man kraftig utsatt, man kan si at i den sentraliserte metropole verden så klarer vi oss ikke på egenhånd.

A.Fjell
A.Fjell
2 år siden

Uheldigvis har vi ikke noe Freikorps eller et SA til å rydde opp.