Hjem Nyheter Norge Tidligere SV-politiker terrorsiktet – rettssaken starter i august

Tidligere SV-politiker terrorsiktet – rettssaken starter i august

VENSTREEKSTREMISME En tidligere SV-politiker ble i 2015 pågrepet og siktet for å ha gitt opplæring i metoder for å produsere bomber, samt oppfordret til drap. Rettssaken kommer opp i Asker og Bærum tingrett den 30. august.

Illustrasjonsfoto. Foto: Wolfmann, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Den 30. august starter rettssaken mot den tidligere SV-politikeren som i 2015 ble pågrepet på jobb, siktet for å ha gitt opplæring i hvordan man tilvirker bomber, samt oppfordret til drap. Han er også tiltalt for å ha oppbevart en ulovlig jaktrifle med 40 skudd. Det er i Asker og Bærum tingrett satt av 12 dager til rettssaken. Mannens forsvarere er den venstreorienterte Brynjar Meling, og Bjørn André Gulstad.

Den 51 år gamle terrorsiktede irakeren Hamad Shoraidah kom til Norge som flyktning i 1998, men dro tilbake til Irak i 2003 for å krige mot Saddam Hussein, da som en høyt rangert offiser i Free Iraqi Forces, ifølge hans egen Twitter-profil. Etter kampene returnerte han til Norge igjen og ble premiert av UDI, som i 2006 ga mannen oppholdstillatelse.

I Norge var han politisk engasjert i ytterliggående venstreekstreme miljøer, han var lokalpolitiker for SV i Oslo og hadde i perioden 2007–2008 et verv på bydelsnivå for partiet. Shoraidah var også aktiv i Fredsinitiativet og ATTAC, samt var en aktiv talsmann for det eksilirakiske miljøet.

Shoraidah var, inntil han ble pågrepet i 2015, ansatt i Aker Solutions på Fornebu, og var bosatt i Buskerud.

Foruten å ha gitt opplæring i hvordan man tilvirker bomber, mener PST at den tidligere SV-politikeren utarbeidet en manual som i detalj beskriver ukonvensjonell bruk av rakettvåpen. Dette dokumentet skal ifølge PST ha vært på flere sider og hatt Aker Solutions’ navn og logo.

Videre mener PST at den tidligere SV-politikeren i sosiale medier har publisert IS-symboler, samt svært graverende bilder og filmer, som blant annet viser lik med avkuttede hoder.

Tiltalen mot Hamad Shoraidah har en strafferamme på inntil seks års fengsel. Han erkjenner ikke straffskyld.

Les også:
Store mengder eksplosiver funnet hos venstreekstremister i Tyskland
Antifascistisk nettverk påtar seg ansvaret for bombeattentatet mot Golden Dawns kontor
Dokumentar: «Det goda våldet»
Italiensk politiker fastbundet og mishandlet av venstreekstremister
Terrorsikring er «bare noe vi må bli vant til»
– Det er venstreekstremister som står for bråket!
Ytringsfrihetshatere spyr ut løgn og hets i fiendemedia
Føler seg utrygg i Sarpsborg – på grunn av Motstandsbevegelsen