Hjem Nyheter Tidligere utenriksminister: «EU har skylden for krisen»

Tidligere utenriksminister: «EU har skylden for krisen»

ENERGIKRISEN Østerrikes tidligere utenriksminister legger skylden for Europas energikrise på de europeiske beslutningstakerne, som har skapt et ubalansert marked, hvor forholdet mellom tilbud og etterspørsel har blitt forvrengt.

Østerrikes tidligere utenriksminister Karin Kneissl. Foto: Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres – Romreise Karin Kneissl (16. Jänner 2018) (CC BY 2.0).

Debatten i mainstream medier om det som har blitt kalt Europas elkrise har vært dominert av forklaringsmodeller der Russlands president Vladimir Putin står i sentrum. Disse modellene har dog møtt motangrep, hvor et mer mangefasettert bilde presenteres.

Nå går den tidligere østerrikske utenriksministeren Karin Kneissl inn i debatten. Ifølge henne startet krisen, som nå har rammet elbransjen i hele Europa, allerede i 2021 – og den ble forårsaket, mener hun, av ingen ringere enn de europeiske beslutningstakerne selv.

– Vi hadde en krise i elkraftindustrien allerede før gasskrisen startet, sier hun i et intervju for det russiske nyhetsbyrået TASS, som ble offentliggjort lørdag. Hun legger til:

– Det er et resultat av liberaliseringen de siste 15-18 årene, og vi har lidd gjennom denne krisen siden april 2021 – i over ett år på dette tidspunktet.

Et skjevt marked

Ifølge Kneissel har det europeiske strømmarkedet forvandlet seg fra et klassisk tilbuds- og etterspørselsmarked til noe uhåndterlig nytt som fungerer «etter visse uforståelige prinsipper».

Hun understreker at markedet ble omdirigert av beslutningstakere med preferanse for såkalt fornybar energi – og dermed mistet sin naturlige balanse.

– Til tross for fornybare energikilders rolle, er elmarkedet fortsatt svært avhengig av gasspriser – selv når det produseres mer strøm fra fornybare kilder, sier hun og påminner om at strømprisene i regionen økte på kort tid med opptil 40% etter april 2021 og at de nå har steget nesten 400%, noe som uunngåelig får store konsekvenser for husholdningenes økonomi.

– For produsentene, for industrisektoren, er situasjonen enda verre. Det er allerede en bevegelse i Storbritannia – den er ikke [en del av] EU, men den kan spre seg videre – der folk rett og slett boikotter strømregningene sine, fortsetter den tidligere utenriksministeren og uttaler at elkrisen faktisk gikk foran gasskrisen.

I intervjuet tilskriver Kneissl den nåværende krisen i stor grad til «den betydelige reduksjonen i investeringene i olje- og gassprosjekter» – og forklarer at dette har kuttet tilbudet, mens etterspørselen fortsatt står der.