Hjem Nyheter Tilbakeslag for Macron – ingen vil sende soldater til Ukraina

Tilbakeslag for Macron – ingen vil sende soldater til Ukraina

NAPOLEON-KOMPLEKSET Macron antydet etter mandagens toppmøte i Paris at det ikke er mulig å utelukke europeiske bakkestyrker i Ukraina. Så langt har imidlertid den franske presidenten bare fått halvhjertet støtte fra ett enkelt land.

Emmanuel Macron. Foto: AI-generert.

I forkant av et plutselig sammenkalt toppmøte i Paris, om krigen i Ukraina, advarte Slovakias statsminister Robert Fico om at «forferdelige» ting ville bli diskutert mellom 20 europeiske ledere. Fico hevdet at europeiske bakkestyrker i Ukraina var på agendaen, noe han kom til å bli hånet for.

Men under en oppsiktsvekkende pressekonferanse mandag kveld erklærte imidlertid verten for toppmøtet, den franske presidenten Emmanuel Macron, at europeiske tropper i Ukraina «ikke kan utelukkes».

Storbritannia, Polen, Tsjekkia, Tyskland, Finland og Sverige gikk deretter raskt ut og benektet slike planer. Selv NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg valgte å kontre Macrons uttalelse.

NATO-allierte gir Ukraina enestående støtte. Vi har gjort det siden 2014 og har også eskalert siden fullskalainvasjonen. Men det finnes ingen planer om stridende NATO-styrker på ukrainsk jord, sier Stoltenberg til AP.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson gjestet SVTs Morgonstudion dagen etter, hvor han hevdet at det ikke ville «påvirke NATO» selv om Frankrike skulle sende tropper til Ukraina.

– Frankrikes tradisjon er ikke den svenske tradisjonen, uttalte Kristersson.

Iifølge Kristersson er ideen om at Sverige ville gjøre noe lignende «ikke relevant i det hele tatt».

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz var enda hardere i sin benektelse, og erklærte at det ikke vil være «noen bakkestyrker, ingen soldater på ukrainsk jord, sendt dit av europeiske land eller NATO» i fremtiden. Ikke engang Scholz’ nestkommanderende, Tysklands visekansler Robert Habeck, ønsket å slutte seg til Macron. Dette til tross for at han har markert seg som en av Europas mest aggressive militante globalister.

– Jeg er glad for at Frankrike tenker på hvordan de kan øke støtten til Ukraina, men hvis jeg kan gi ett råd: Send flere våpen, sa Habeck tirsdag.

Det eneste landet som ser ut til å ha vært litt enig med Macron er Litauen. Financial Times opplyser at landet nå «åpent diskuterer» å sende personell til Ukraina for å trene ukrainske soldater. Landets utenriksminister Gabrielius Landsbergis sa også etter toppmøtet i Paris at det er på tide å tenke «utenfor boksen»:

– Tider som dette krever politisk lederskap, ambisjoner og mot til å tenke nytt. Initiativet bak gårsdagens møte i Paris er verdt å vurdere, sa Landsbergis på tirsdag.