Hjem Nyheter Norden Tiltale tas ut mot nasjonalisten Andreas Carlsson

Tiltale tas ut mot nasjonalisten Andreas Carlsson

SVERIGE Den foreløpige etterforskningen er fullført og tiltale tas ut mot nasjonalisten Andreas Carlsson og en 29 år gammel mann, blant annet mistenkt for det påståtte drapsforsøket på venstreekstremisten Showan Shattak.

carlsson
Andreas Carlsson

Tiltale vil snart tas ut mot nasjonalisten Andreas Carlsson og en 29-årig mann, som er mistenkte for blant annet mishandling og drapsforsøk på venstreekstremisten Showan Shattak etter han og en gruppe nasjonalister forsvarte seg mot en gruppe angripende venstreekstremister i mars 2014. Carlsson ble i november 2015 pågrepet i Ukraina etter en lengre tid på flukt fra det svenske rettsvesenet. Han ble utlevert til Sverige tidligere i år.

– Min ambisjon er å ta ut tiltale neste uke, uttalte aktor i saken Sofia Eilertsson Olsson.

Mandag ettermiddag ba dog Olsson om en ukes utsettelse av av Malmö tingrett, da både Carlsson og 29-åringen skal ha tid til å komme med synspunkter og begjære kompletterende informasjon. Etter planen skal tiltale tas ut senest tirsdag den 28. juni.

Bakgrunn

Konfrontasjonen mellom nasjonalistene og venstreekstremistene fant sted på Möllevangen i Malmö for to år siden. Carlsson og nasjonalistene var på vei hjem fra en pub, da de ble gjenkjent og angrepet av venstreekstremistene. De forsøkte først å flykte fra stedet, da gruppen venstreekstremister var overlegen i antall, men da en av nasjonalistene snublet og ble tatt igjen av venstreekstremistene, snudde de og forsvarte sin kamerat. I bråket som fulgte, ble Showan Shattak knivstukket og havnet senere på sykehus med livstruende skader. To av nasjonalistene ble pågrepet, og Andreas Carlsson ble etterlyst siktet for drapsforsøk.

showan
Showan Shattak

«Martyren» Shattak

Etter hendelsen bestod rapporteringen i folkefiendtlig media av ensidig propaganda i favør av venstreekstremistene, og en konstant svartmaling av nasjonalistene. Shattak, som da lå på sykehuset, ble fremstilt som noen slags «antirasistisk martyr» som kun hadde forsvart seg mot «voldelige knivviftende nazister». Ikke et ord ble nevnt om at det var venstreekstremistene som først gikk til angrep, og at nasjonalistene kun forsvarte seg.

Shattaks kobling til den nå nedlagte voldelige organisasjonen ekstremistgruppen Revolutionära fronten – som aktivt har terrorisert og forsøkt å mishandle nasjonalister, samt sabotert for nasjonalistiske samlinger – unngikk de naturligvis å nevne. Ei heller det faktum at han flere ganger har tatt til orde for voldsbruk mot meningsmotstandere.

Kilde:
Jagade nazisten åtalas för mordförsök