Hjem Artikler Tintin i Kongo: Ikke rasistisk

Tintin i Kongo: Ikke rasistisk

Etter en fem år lang belgisk rettsprosess er det klart at tegneserien Tintin i Kongo fra 1931 ikke kan dømmes for det påståtte «rasistiske» innhold.

tintin11-640x314

Tintin i Kongo har blitt anmeldt en rekke ganger og har hittil blitt frifunnet hver gang. Også i Sverige har det blitt fremmet krav om forbud av serien – uten resultat.

Kitimbwe Sabuni, talsmann for Afrosvenskenes riksforbund har vært drivkraften i saken og motiverer anmeldelser med påstanden om at Tintin i Kongo ble skrevet for å lære hvite barn å se ned på kongolesere og øvrige afrikanere.

I multikulturelle land som USA og Storbritannia har tegneserien blitt flyttet vekk fra barneavdelingen på bibliotek og i visse tilfeller fjernet helt.

Vi har sett lignende saker før og det fremstår en smule komisk. Pippi Langstrømpes pappa fikk plutselig ikke lov til å bli kalt negerkonge og å bestille en negerbolle på en kafé ble for ca. 10 år siden tabu. Så sent som i fjor ble godteriet «kinapuffar» anmeldt, og for noen år siden ble det debattert omkring isen nogger. For rundt en måned siden anmeldte hiphopartisten Timbuktu en anmeldelse av en tegneserie publisert i Metro. Grunnen? Tegnerserien spøkte med afrikanske kannibaler.

Dobbeltmoralen i debatten er påtagelig. Det spøkes om «dumme blondiner», «white trash» og «rednecks» i tv-serier, radio og i aviser. Da er det ingen som anmelder fordi det er helt greit å spøke og generalisere om hvite mennesker.

Å forby ordet negerbolle er som om jeg skulle ville forby ordet hvitløk. For jeg føler meg veldig krenket hver gang jeg går inn med mine hvite barn i grønnsaksdisken og ser det står HVITLØK. Spørsmålet er om man i det hele tatt hadde blitt tatt på alvor om man hadde anmeldt det at man følte seg krenket av ordet «hvitløk»? Eller skulle det bli store overskrifter i avisene om en blond kvinne ble lei av blondinevitsene og valgte å anmelde de?: «Blondinevitsene er til for å lære innvandrerbarn å se ned på nordiske kvinner og behandle de som sexobjekter.» Aldri!

Tintin i Kongo ble frifunnet for hets mot folkegruppe denne gangen, men det er ikke over. Nei, det blir flere runder. Spørsmålet er hva som blir anmeldt neste gang eller hva som blir forbudt neste gang?