Hjem Nyheter Norge Tipser asylsøkere som skal sendes ut av landet

Tipser asylsøkere som skal sendes ut av landet

MASSEINNVANDRING Asylsøkere som skal sendes ut av landet, stikker av før politiet kommer. Politiet mistenker de blir tipset av ansatte på mottakene.

masseinnvandring

Politiets utlendingstjeneste (PU) opplever at at stadig flere asylsøkere som skal sendes ut av landet, er borte fra mottakene når politiet kommer for å hente de. Hovedtillitsvalgt hos PU, Andreas Pareli Wahl, forteller til Nettavisen at de mistenker at asylsøkerne blir tipset av ansatte ved de statlige mottakene.

– Jeg er kjent med at det foreligger mistanker blant politiansatte om at ansatte på asylmottak i visse tilfeller varsler om planlagte pågripelser.

Ifølge PU så skal asylsøkerne ha klart å rømme til tross for at utsendingene har vært planlagt kort tid i forveien, noe som har økt mistankene om utro tjenere ved de statlige mottakene.

– Vi har noen tilfeller av «bomturer» og det er viktig å evaluere disse. Skyldes dette at asylsøkere tipses eller skjules av ansatte eller av privatpersoner, er dette uheldig. Det som er mest frustrerende er uforklarlige forsvinninger der utlendingen har forsvunnet, kanskje bare timer eller minutter før politiet kommer for å pågripe.

Wahl forteller han kjenner til flere tilfeller hvor privatpersoner som bevisst hindrer politiet i utransporteringer har blitt politianmeldt. Ifølge Wahl er det UDIs plikt å løse de øvrige problemene.

tvangsutsendes

UDI bekrefter utro tjenere

Til Nettavisen bekrefter Utlendingsdirektoratet (UDI) at mottaksansatte tipser asylsøkere som skal sendes ut av landet.

– Det er en kjent problemstilling at mottaksansatte underretter asylsøkere om uttransporter, men vi oppfatter at det skjer i et begrenset omfang, forteller avdelingsdirektør Knut Henrik Berntsen.

Personen får forbli i Norge

Leder for PU, Kristin Ottesen Kvigne, forteller til Nettavisen at når asylsøkeren som skal sendes ut av landet hverken er på mottaket eller en privatadresse, så resulterer det ofte i at vedkommende får bli værende i Norge, men at det gjennomføres kontroller senere.

– Det skjer ofte at personer ikke blir sendt ut på grunn av dette, men det betyr ikke at vi lukker saken.

Ifølge Ottesen Kvigne så innebærer slike saker mye mer etterforskningsarbeid for PU, og forteller de blant annet gjennomfører kontroller i det offentlige rom. Hvor ofte de faktisk får tak i personer som rømmer, fremkommer ikke.

Kilde:
Asylsøkere stikker av fra politiet like før de skal sendes ut