Hjem Nyheter To sterke sider står tilbake i Libya – geopolitisk kaos?

To sterke sider står tilbake i Libya – geopolitisk kaos?

LIBYA Etter mange år med mer eller mindre kaos og flere stridende fraksjoner han nå to sider blitt utkrystallisert og en eventuell sluttkamp nærmer seg om kontrollen over landet, hvilket kan føre til geopolitisk kaos.

Khalifa Haftar. Foto: Magharebia (CC BY 2.0)

Det var i mars 2011 som Storbritannia, Frankrike og USA bestemte seg for å avslutte Muammar Gaddafis styre over Libya. Vesten, inkludert Norge, Sverige og noen vestallierte land i området støttet radikale islamister som på omtrent et halvt år klarte å beseire Gaddafis styrker. Den tidligere libyske lederen ble også henrettet under ydmykende former.

Etter noen år med relativ ro begynte en ny borgerkrig om makten over oljelandet i 2014. Nå har til slutt to sterke sider blitt utkrystallisert, selv om IS og andre fraksjoner fortsatt finnes og har kontroll over mindre områder.

På den ene siden finnes den FN-anerkjente regjeringen med sete i Tripoli i vest, og på den andre finnes en regjering i Tobruk i øst under ledelse av Khalifa Haftar som nå støttes av land som Frankrike, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia.

Haftar, som forsøkte å komme til makten allerede i 2011, men ble ansett som for sekulær av det muslimske brorskapets militser, har også nære bånd til USA etter å ha tilbragt mange år i landet i eksil etter å ha forsøkt å gjennomdrive et kupp mot Gaddafi – som han selv var med på å føre til makten i 1990.

Den 75 år gamle Haftars styrker har ekspandert relativt raskt mot Tripoli og det gjenstår å se om FNs appell om våpenhvile og dialog for å løse konflikten kommer til å få gjennomslag eller om en større militær konflikt vil blomstre opp.