Hjem Artikler Leserinnlegg Tobakk bør selges på Vinmonopolet

Tobakk bør selges på Vinmonopolet

3

DEBATT Karl Folkesson argumenterer for at butikksalg av tobakksvarer bør forbys, for å i stedet selges på for eksempel Vinmonopolet. På sikt må bruken forsvinne.

Hadde jeg sittet i noe slags nordisk parlament hadde jeg trolig lagt frem dette lovforslaget.

For folkehelsens skyld bør tobakksvarer som for eksempel sigaretter, sigarer og snus bare få selges i spesielle butikker, slik som Vinmonopolet eller tilsvarende.

Vinmonopolet som eksempel

Jeg synes at en idé som Vinmonopolet er veldig god, de beskriver sitt oppdrag på sin nettside:

Alkoholskadene blir mindre om alkohol selges uten gevinstmotiv. Derfor har vi et viktig oppdrag fra staten: å informere om risiko med alkohol, selge med ansvar og samtidig yte god service.

Vinmonopolet har intet gevinstmotiv, de informerer om alkoholens negative konsekvenser for helsen, og deres monopolstilling gjør at de kan begrense så vel hvilken annonsering som gjøres, antallet butikker, som åpningstider for når folk kan kjøpe alkohol. De er også kjent for sin omhyggelige grundighet med alderskontroller, for å se til at mindreårige ikke havner i skadelig misbruk.

Den restriktive politikken gir resultater. Sverige har blant annet det laveste alkoholkonsumet i Europa, ifølge flere undersøkelser.

Om Vinmonopolets prinsipper skulle anvendes også rundt tobakksalg, kan man anta at også konsumet av tobakk skulle minske. Det fungerer jo med alkohol, så hvorfor skulle det ikke fungere med tobakk?

Tobakksbruk

Tobakk inneholder den avhengighetsfremkallende giften nikotin, som altså finnes i så vel sigaretter som i snus.

Vi vet at når man røyker en sigarett, får man i seg omkring 8000 skadelige stoffer, hvorav 60 bedømmes å være kreftfremkallende. Røyking er også en vanlig årsak til lungesykdommer samt hjerte- og karsykdommer.

Røyking svekker også ens immunforsvar, kondisjon, blodtrykk og fertilitet.

Også snusing er farlig. Det inneholder kreftfremkallende stoffer, øker risikoen for diabetes og skader tannkjøttet. Det kan skade ledd og muskler, hørselen, og til og med ens muligheter til å bli gravid.

For den som er gravid kan snusingen øke risikoen for svangerskapsforgiftning, lav fødselsvekt, for tidlig fødsel, spontanabort eller at fosteret dør i magen.

Det her er bare noen få eksempler på de helserisiko som finnes med bruk av tobakk.

Lovforslaget

Hensikten med en slik lov skulle ikke nødvendigvis være – selv om det selvsagt ville vært bra – at nåværende tobakkbrukere skulle slutte, men at fremtidige generasjoner av nordboere ikke havner i misbruk som skulle skade deres helse.

Om folk vil kjøpe tobakk på Vinmonopolet, eller lik Motstandsbevegelsens Tobias Malvå – produsere sin egen snus – kan det være en frihet de får beholde. Jeg tar dog personlig til orde for at alle bør slutte å bruke tobakk.

Si at loven skulle få effekt. Om noen generasjoner dør kanskje tobakksbruken mer eller mindre ut i Norden, og da kan man begynne å fundere på å legge ned salget av det helt og holdent. Det er et spørsmål vi kan diskutere i fremtiden.

Spør dere meg bør vi forby tobakk så snart som mulig.

Andre avhengighetsskapende midler

«Men slutt, det finnes jo langt mer skadelige rusmidler enn tobakk, hva skal man gjøre med dem?», tenker kanskje noen.

Alkohol er en av dem, og allerede i dag begrenses salget av det for folkehelsens skyld. Vi vet at alkohol både er skadelig for helsen og avhengighetsskapende, derfor har det også blitt allment akseptert at dens tilgjengelighet begrenses. Også her håper jeg på at bruken forsvinner, det finnes jo uansett alkoholfrie alternativer.

Legemidler finnes det også de som misbruker. Her anvender samfunnet omtrent det samme prinsipp, kun apoteker tillates å selge reseptbelagte legemidler. Det finnes så klart flere rimelige grunner for folk til å bruke legemidler enn alkohol, men det er uansett bra at legemidler ikke kan kjøpes hvor som helst. Apotek er et godt konsept.

Narkotika, slik som røykecannabis, kokain, heroin eller LSD, skal så klart være helt forbudt.

Visse mener at også koffein og sukker er avhengighetsskapende rusmidler, men jeg kan synes at det er litt vel drastisk å forby kaffe og boller. Når det gjelder såpass milde «rusmidler» bør eget ansvar anvendes.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Tom Hauge
Tom Hauge
8 måneder siden

Jeg vil påstå at sukker er et langt større problem for folkehelsen i dag enn tobakk. Det er ikke like ille i Norden som for eks. USA men antallet mennesker med for eks. Diabetes type 2 øker for hvert år. Den tobakks varen som konsumeres mest i norden i dag er snus som er ganske ufarlig sammenlignet med røyk og jeg vil påstå sukker også.

Gjallarhorn
Gjallarhorn
8 måneder siden

Røyker ikke selv, men må si at det å skru prisene opp til det vanvittige for varer som mennesker er avhengig av ikke er humant i mine øyne. Mange fortsetter å kjøpe dette uansett, men for fattige vil det kun føre til at de blir langt fattigere. Og for rike, betyr det ikke en dritt. Skal man avvende et samfunn med dette, så bør man heller fokusere på den yngre generasjon og da forsøke å forhindre at disse begynner med dette, fremfor å sparke bena under på eldre fattige som har vært avhengig av røyk i mange mange år. Man… Les mer »

Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
8 måneder siden

Rusmidler har vært brukt i alle kulturer, avhengig av stedegne forutsetninger hva angår dyrking og produksjon, import og eksport. Tilværelsen er hard nok som den er, og «timeout» i form av inntak av rusmidler demper uro, bekymring og letter samtidig samvær og kontakt for mange. En hardhendt og for mange uforståelig forbudspolitikk vil neppe tjene samfunnet; dertil har vi hatt mange negative historiske erfaringer, Norge som i USA. Men skulle myndighetene «hjelpe oss» til et sunnere liv, uten unødig rus(mis)bruk, da er tilrettelegging for gode kostvaner(med fornuftige priser), samt friluftsliv og aktiviteter mye viktigere enn å nekte oss «timeout» dann… Les mer »