Hjem Nyheter Europa Toppjøden Anatolij Tsjubajs innlagt i Italia med «sjelden nevrologisk sykdom»

Toppjøden Anatolij Tsjubajs innlagt i Italia med «sjelden nevrologisk sykdom»

1

UTENRIKS En av Russlands mest høyprofilerte jødiske avhoppere har blitt innlagt på intensivavdeling i Italia etter et plutselig utbrudd av nevrologisk sykdom.

Anatolij Tsjubajs (t.h.) håndhilser med IMF-direktør Michel Camdessus i 1997. Foto: RIA Novosti archive, image #434128 / Vitaliy Saveliev / CC-BY-SA 3.0.

Anatolij Tsjubajs, muligens den mest høyprofilerte blant de mange russiske avhopperne siden begynnelsen på Ukraina-krisen, har blitt innlagt på intensivavdeling i Italia som følge av et plutselig utbrudd av en sjelden nevrologisk tilstand kjent som Guillain-Barré syndrom, en autoimmun sykdom som fører til nerveskade og lammelse i ben og underkropp.

Tsjubajs, hvis mor var jødisk, var en sentral aktør i masseprivatiseringen av Russland under president Boris Jeltsin sin administrasjon på 90-tallet som følge av oppløsningen av Sovjetunionen. Tsjubajs’ reformer, hvilket inkluderte utdelingen av kuponger for privat eierskap til russiske borgere, resulterte i en enorm konsolidering av kapital hos en liten gruppe industrialister, bankiere og tidligere sovjetiske byråkrater som så ble til den nå beryktede oligark-klassen i Russland, hvilket førte til at New York Times i 1997 beskrev Tsjubais som «Russland mest hatede embetsmann».

Tsjubajs hadde et ofte kontradiktorisk forhold til Jeltsins etterfølger, Vladimir Putin. Tsjubajs skaffet Putin en jobb i Kremls byråkrati som lot Putin akselerere sin politiske karriere, men forsøkte å sabotere Putins presidentambisjoner, hvilket Tsjubajs mislyktes med. Til tross for dette fortsatte Tsjubajs å samarbeide med Putin i håp om å fortsette å fremme liberaliseringen av Russland, men ser ut til å gradvis å ha gitt opp håpet om at dette var mulig under det nye regimet. Forholdet mellom dem brøt til slut sammen i mars 2022 da Tsjubajs fratrådte sin stilling som «spesiell utsending» og forlot Russland.

Gitt Tsjubajs sin historie og de uvanlige omstendighetene rundt avhopperens sykdom så har vestlige medier rettet beskyldinger om forgiftning mot Kreml. Guillain-Barré syndrom har også blitt identifisert som en sjelden bivirkning av enkelte covid-19-vaksiner.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Roger M
Roger M
5 måneder siden

Jødene står for så utrolig mye ødeleggelse i verden, likevel er de frekke nok til å kle på seg offerkoften og stille spørsmålet «hvorfor hater dere meg?».