Hjem Nyheter Tottenham Hotspur bannlyser egne fans’ bruk av «y-ordet»

Tottenham Hotspur bannlyser egne fans’ bruk av «y-ordet»

1

FOTBALL Den London-baserte jødeklubben i Premier League gjør helomvending fra å ha forsøkt å «eie skittkastingen» til å sensurere sine egne fans og fremføre anklager om antisemittisme.

Tottenham Hotspur Stadium
Foto: Hzh (CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons)

I den høyste engelske fotball-ligaen har et lag, som tidligere har forsvart sine fans’ betegning av seg selv som «yids» nå plutselig oppfordret dem til å slutte med dette ordvalget.

Tottenham Hotspur, et London-basert lag i Premier League allment betraktet som jødisk, med en stor jødisk supporterbase, samt med et renommé om å være jødisk blant rivaliserende lags supportere, presenterte på torsdag en oppfordring på sin hjemmeside.

«Det er på tid å gå videre fra assosieringen av denne termen med vår klubb», står det å lese i uttalelsen, som oppgis å reflektere resultatet av en undersøkelse gjennomført av klubben.

«Forsvarsmekanisme mot antisemittiske angrep»

I uttalelsen beskriver klubben fansens bruk av uttrykket «yid army» og «yiddo» som en måte å avlede de antisemittiske reglene som synges av rivaliserende lags fans, gjennom å «eie skittkastingen» og på den måten invertere den.

Uttalelsen lyder:

«Blant grunnene til at visse fans velger å fortsette å bruke disse ordene i sin sang finnes et ønske om å vise enighet og støtte for laget, så vel som for hverandre – som er forsvarsmekanisme mot de antisemittiske overgrep som fremdeles forekommer og også som en måte å identifisere seg som Spurs-fan på.»

I uttalelsen forklares videre at klubben har forsøkt å «skape en innbydende atmosfære som omfavner alle våre fans», men at «kallenavnene» i tiltakende utstrekning har kommet til å stå i veien for denne ambisjonen.

Uttalelsen fortsetter:

«Det er åpenbart at bruken av dette uttrykket ikke alltid muliggjør dette, uansett kontekst og intensjon.»

Klubben har presentert tall på hva man kaller interaksjoner med over 20 000 fans siden 2019, hvor 94 % av de spurte oppgir at ordet «yid» skal ses på som en «rasistisk term som betegner en jødisk person».

De samme dataene oppgis av klubben å vise at en tredjedel av de spurte selv bruker termen, samt at kun en minoritet foretrekker å si Tottenham-supportere, «velge å synge y-ordet i mindre utstrekning, eller å helt slutte å messe det».

I 2020 protesterte Tottenham Hotspurs ledelse mot Oxford Dictionarys betegnelse av ordet «yid» som «rasistisk ærekrenkelse», med henvisning til hvor mange fans som bruker det «med stolthet».

«Nå gis de ekte antisemittene makten»

Klubbens u-sving har møtt hard kritikk fra visse fans, inklusive en kronikør for det britiske sportsnettstedet Spiked, som mener at klubbens beslutning «indirekte gir de ekte antisemittene makten» gjennom å la dem definere betydningen av begrepet «yid».

En rekke fotballag i Europa, inklusive Ajax i Nederland og Bayern i Tyskland bedømmes av så vel deres egne fans som motstanderlagenes supportere å være jødiske.

På tribunene så vel hylles som hånes dette faktum.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
2 måneder siden

Ikke at jeg bryr meg så mye om internasjonal fotball, men da vet jeg hvilke lag jeg ikke skal heie på. Litt moro er det jo at jødene selv gjerne kaller seg yids i denne sammenhengen. Ellers er det jo GROV ANTISEMITTISME, som kjent. Oy vey!