Hjem Nyheter Transesvømmer slår damerekord – nå klar for større titler

Transesvømmer slår damerekord – nå klar for større titler

TRANSIDRETT Fremgangen hos en transseksuell svømmer fra Pennsylvania viser hvordan den nasjonale amerikanske studentidrettsorganisasjonen NCAA holder dameidretten vidåpen for menn som har «skiftet kjønn».

Skal biologiske menn konkurrere innenfor dameidrett? Bildet viser butterflysvømming herrer fra OL 2012
Foto: Aringo-Flickr: Michael Phelps, David Tarwater (CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons)

Mens lovgivere og idrettsorganisasjoner i flere amerikanske delstater har innsett det urimelige i at menn som har skiftet kjønn skal konkurrere mot biologiske kvinner, finnes det ikke et snev av en slik spørsmålsstilling hos den nasjonale studentidrettsorganisasjonen NCCA (National Collegiate Athletic Assocation).

Den transseksuelle svømmeren Lia Thomas fra Pennsylvania, biologisk en mann, har slått kvinnelige rekorder på løpende bånd og spås å vinne mesterskapet som arrangeres av organisasjonen i mars.

Før han meldte seg på Penns damelag konkurrerte Lia i tre sesonger som Will Thomas for herrelaget.

I konkurransen Akron Zippy Invitational i helgen vant Thomas 1509 meter frisvømming og slo toeren og lagkameraten med utrolige 38 sekunder – samt satte på samme tid både Pennsylvaniarekorden og bassengrekorden.

Ved 457 meter frisvømming på fredag kveld vant Thomas med 12 sekunder og 183 meter med syv sekunder – også her Pennsylvaniarekord.

Han slo dog ikke de rådende NCAA-rekordene for damer for samme distanser, som innehas av OL-gullmedaljevinnerne Missy Franklin (183 frisvømming) og Kaite Ledecky (457 og 1509 frisvømming).

«Velkommen til å konkurrere i det nasjonale mesterskapet!»

Thomas sitt resultat oppfyller dog til det fulle NCAAs krav for kvalifisering, hvilket innebærer at han er garantert deltakelse i det nasjonale mesterskapet i Atlanta i mars.

Organisasjonen er nemlig udelt positivt innstilt til at transvestitter konkurrerer innenfor dameidrett.

I en kunngjøring fra april uttrykker NNCA sin «ubetingede støtte til transfellesskapet».

I uttalelsen henvises det til selskapets verdivurderinger:

Dette engasjementet er fundert i vårt verdigrunnlag basert på inkludering og rettferdig konkurranse.

Organisasjonen markedsfører deretter den motbeviste tesen at undertrykkelse av det mannlige kjønnshormonet hos menn gjør dem egnet til å konkurrere mot kvinner på jevnbyrdige vilkår.

Vår linje – som krever testosteronundertrykkende behandling for transseksuelle kvinner for at de skal få konkurrere innenfor dameidrett – omfavner den fremskridende forskningen på dette området og er forankret i de retningslinjer for deltakelse som innehas av Den Internasjonale Olympiske Komitéen så vel som U.S. Olympic and Paralympic Committee.

Man påstår til slutt at inkludering av transer i dameidretten ikke behøver å sette den rettferdige konkurransen i fare:

Inkludering og rettferdig konkurranse kan sameksistere for alle studerende atleter, inklusive transatleter, på samtlige nivåer.

I kunngjøringen uttrykkes altså ingen bekymringer for at biologiske menn som ser seg som kvinner skal konkurrere ut kvinnelige dameatleter.