Hjem Nyheter Norge Transittmottak skaper utrygghet i Mysen

Transittmottak skaper utrygghet i Mysen

ØSTFOLD: Åpenlyst narkosalg, blodige slåsskamper og nattebråk er den nye hverdagen som har ført til opprør i nabolaget rundt Mysebu transittmottak i Mysen, hvor det i dag bor 80 unge, enslige asylsøkere.

Den siste tiden har det vært to store slåsskamper på Mysebu transittmottak. Her fra 12. august da åtte personer ble anholdt. Nå ønsker naboene at noe blir gjort. Foto: Tomas Berger
Den siste tiden har det vært to store slåsskamper på Mysebu transittmottak. Her fra 12. august da åtte personer ble anholdt. Nå ønsker naboene at noe blir gjort. Foto: Tomas Berger

Naboene forteller at åpent narkosalg, åpenlys hasjrøyking, nattebråk og slåsskamper, ofte med blodige utfall, forekommer nesten hver eneste natt. Beboere ved mottaket har brutt seg inn hos naboer og stjålet eiendeler. Politiet har vært nødt til å rykke ut flere ganger den siste tiden på grunn av bråk og slagsmål. Naboene frykter for sine egne barn, som unngår å gå forbi mottaket om kveldene.

Torill Skofterud er en av naboene. «Jeg føler meg ikke helt trygg på kveldstid når jeg skal ut og lufte hunden. Du hører så mye. Det har jo vært slåssing her, påtenning og litt sånn forskjellig», sier hun.

«Det er ikke noe hyggelig å se at folk nesten blir slått i hjel når du sitter i hagen og griller. Jeg har selv grepet inn flere ganger, samt bistått politiet ved arrestasjoner», uttaler en annen, anonym nabo.

Beboerne rundt Mysebu har flere ganger kontaktet mottaket, men føler de ikke blir tatt på alvor. Flere av dem hadde møte med Link og UDI på mandag i forrige uke, da det nylig hadde vært et masseslagsmål på Mysebu. Møtet var dog ikke særlig til hjelp. «De presenterte ingen tiltak, de hadde ingenting på blokka. Jeg var mer bekymret etter møtet enn før», sier en av naboene.

Som følger av «nabo-opprøret» har flere aviser snakket med naboer om saken. Med unntak av Torill Skofterud, ønsker ingen av naboene å stå frem med navn eller bilde. En av dem understreker at «dette har ingenting med hudfarge å gjøre», og at beboerne ved mottaket sikkert har hatt «en vanskelig fortid». En annen nabo kaller beboerne for «barn» og sier at «det er synd på dem».

Nå hevder Link selv at det er gjennomført tiltak som vil gjøre naboenes bekymringer unødige: Vinduer skal være lukket og nattevakter «går oftere runder», til og med iført vester. «Vi har nå iverksatt tiltak», sier Hallstein Saunes, daglig leder i Link.

Link og UDI har innkalt naboer til et nytt møte den 23. september i håp om å få en bekreftelse på at situasjonen har bedret seg.

Kilder:
Nabo: – Folk blir nesten slått ihjel
Nabo-opprør mot Mysebu-bråk