Hjem Nyheter Globalt «Transkvinner» forbys fra å konkurrere mot kvinner i svømming

«Transkvinner» forbys fra å konkurrere mot kvinner i svømming

IDRETT Søndag utviklet Det internasjonale svømmeforbundet en ny «kjønnsinkluderende policy». Ifølge den har såkalte transkvinner kun lov til å delta i svømmekonkurranser for kvinner dersom de er kjønnslemlestet før fylte tolv år.

Kvinner slipper nå å konkurrere mot menn i svømming. Foto: pxhere.com (public domain).

Mandag presenterte Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) sin nye «kjønnsinkluderende policy».

Ifølge den har biologiske menn som hevder å være kvinner ikke lenger lov til å konkurrere i kvinnesvømming. Det eneste unntaket er om de gjorde en såkalt kjønnsendring før fylte tolv år, melder New York Post.

– Det betyr ikke at vi oppfordrer folk til å forvandles som tolvåringer. Det handler om det forskerne sier, at hvis du endrer deg etter pubertetens begynnelse, har du en [fysisk] fordel, noe som er urettferdig, sier James Pearce, talsmann for Det internasjonale svømmeforbundet, til AP.

– De [svømmeforbundet] sier ikke at alle skal forvandles i en alder av 11 år, det ville vært latterlig. Du kan ikke engang gjennomgå kjønnsskifte i den alderen i de fleste land, og forhåpentligvis vil ingen bli oppmuntret til det. I utgangspunktet sier de at det ikke er mulig for personer som har gjennomgått kjønnsskifte å konkurrere uten å ha en fordel, fortsatte han.

FINA foreslår nå en «åpen kategori» som et komplement, der alle kan delta og konkurrere uavhengig av kjønn. Det er imidlertid ennå ikke utarbeidet detaljer for hvordan det vil fungere i praksis.

Det nye vedtaket setter en stopper for den amerikanske «transkvinnen» Lia Thomas sine planer om å bli OL-svømmer på damesiden etter at han med få unntak knuste all motstand under høyskole- og universitetskonkurranser i svømming for kvinner.

Thomas sine skremte lagkamerater unngår derfor forhåpentligvis også hans tilstedeværelse i garderobene, hvor han ifølge lagkameratenes opplysninger «karakteristisk paraderer» rundt med sitt mannlige kjønnsorgan.