Hjem Nyheter Transnistria ber Russland om hjelp

Transnistria ber Russland om hjelp

UTENRIKS Den moldovske utbryterrepublikken Transnistria har formelt bedt Russland om hjelp fra undertrykkelse og økonomisk blokade. Moskva har svart at de vil vurdere forespørselen.

Foran Transnistrias parlament i sovjetisk stil tårner en statue av Lenin.
Foto: Marco Fieber (CC BY-NC-ND 2.0)

Den pridnestroviske moldaviske republikk, eller Transnistria, er en sovjetisklignende stat som brøt ut fra Moldova i forbindelse med Sovjetunionens sammenbrudd i 1990. Landet er en smal landstripe langs den moldovske grensen til Ukraina og består i stor grad av russere.

Helt siden Transnistria erklærte sin uavhengighet har landet søkt og mottatt støtte fra Russland, som sendte fredsbevarende styrker til landet etter en kort borgerkrig i Moldova i 1992. Nå har landets politikere formelt bedt Russland om hjelp etter press fra Moldova.

Det skjedde i form av en resolusjon vedtatt på et landsmøte onsdag, der folkevalgte på alle nivåer deltok. Resolusjonen krever «beskyttelse mot sosialt og økonomisk press» og hevder at Moldova fører en «økonomisk krig» mot Transnistria.

Bakgrunnen, ifølge Svenska Yle, er at moldovske myndigheter har begynt å kreve tollavgifter fra selskaper i Transnistria. Dette, ifølge Transnistria-regjeringen, har redusert republikkens inntekter med en femtedel.

– Det er sosialt og økonomisk press på Transnistria. Dette er i strid med Europas prinsipper om beskyttelse av menneskerettigheter og frihandel, sa Transnistrias utenriksminister Vitalij Ignachev onsdag.

– Vi har bedt om en intensivering av politisk og diplomatisk handling, ettersom Russland er en av de internasjonale meglerne for konflikten, forklarte han videre.

Moskva reagerte raskt på forespørselen, og en offisiell uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet sier at «forespørsler fra Transnistria alltid blir vurdert» av Russland. «Beskyttelsen av interessene til transistinnbyggerne, våre landsmenn, er en av våre prioriteringer», heter det i uttalelsen.

Transnistria har også sendt meldinger til FNs sikkerhetsråd, OSSE, Europaparlamentet og andre internasjonale organisasjoner som anklager Moldova for økonomisk krigføring, skriver RT.

Moldova har fordømt resolusjonen som «propaganda» og hevder at Transnistria ikke har blitt rammet av noen økonomisk blokade på noen måte.

Frykter folkeavstemning i Transnistria

Den neokonservative amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) har tidligere advart om at Russland vil bruke Transnistria til å tvinge Ukraina til å åpne en ny front.

Teorien er at Russland vil sørge for at Transnistria organiserer en folkeavstemning for å bli med i Russland, slik det skjedde på Krim i 2014 og i fire ukrainske regioner i 2022. I Transnistria er nesten halvparten av innbyggerne allerede russiske statsborgere, og meningsmålinger i republikken viser sterk folkelig støtte til russisk annektering.

DN frykter nå at neste skritt mot dette scenarioet vil bli tatt når Russlands president Vladimir Putin holder tale i det russiske parlamentet torsdag.