Hjem Nyheter Norge Trekker tilbake lærebok – på grunn av ett ord

Trekker tilbake lærebok – på grunn av ett ord

1984 Aschehoug trekker tilbake norskbok for barn, da ordet «neger» forekommer én gang.

netthat

Forlaget Aschehoug har valgt å fjerne norskboken «Lek med ord», som er en lærebok beregnet for skolebarn fra 1. til 4. klasse, da ordet «neger» forekommer én gang.

Elevene blir i boken bedt om å finne ordet som ikke passer inn, hvor alternativene er gås, høne, hane og neger. Boken ble utgitt i 1980 og har blitt trykket flere ganger.

– Slike ord skal ikke forekomme i våre utgivelser, og vi beklager sterkt at vi har sluppet igjennom denne svært uheldige oppgaven, sier redaksjonsleder Gro Schaathun i Aschehoug Undervisning til VG.

Schaathun forteller til avisen at de i tillegg til å fjerne boken, også forsøker å spore opp eventuelle eksemplarer som finnes hos bokhandlere rundt om i landet.

– Vi har nå fjernet tittelen fra våre salgskanaler – og tittelen er heller ikke lenger å få kjøpt ved henvendelse til forlaget. Vi arbeider også med å spore opp eventuelle eksemplarer i bokhandlere for å tilbakekalle disse, sier Schaathun.

Lærer Marit Winnæss fra Kampen Skole i Oslo var den som gjorde den grusomme oppdagelsen. Til Dagsavisen forteller hun at det hele kom som et sjokk.

– Jeg reagerte med vantro.

Kilde:
Aschehoug trekker tilbake skolebok med ordet «neger»