Hjem Nyheter Norge – Tror ikke jeg vil føle meg trygg

– Tror ikke jeg vil føle meg trygg

MASSEINNVANDRING UDI vil opprette gigantmottak på Veum i Fredrikstad. På et informasjonsmøte gav en 16-årig jente uttrykk for sine erfaringer og bekymringer.

Veum

Mandag inviterte Ambjørnrød lokalsamfunnsutvalg til folkemøte med fokus på det planlagte gigantmottaket på Veum i Fredrikstad, samt temaene asylmottak, samferdsel, vei og butikk.

Det planlagte mottaket skal ligge i Veum park, som består av en rekke tomme bygninger etter psykiatrien, og skal etter planen ha en kapasitet på 1 200 plasser, og dermed bli Norges største. Veum har en befolkningen på cirka 2 500 og har fra før av et mottak, Veumalleen asylmottak, med plass til opp mot 160 asylsøkere. To barnehager ligger også i nærheten.

masseinnvandring

– Tror ikke jeg vil føle meg trygg

16-årige Sara Melby Johansen, som bor i nærheten av det allerede eksisterende mottaket var tilstede og kunne fortelle om sine erfaringer og bekymringer.

16-åringen fortalte at både hun og andre tenåringsjenter får mye «uønsket oppmerksomhet» på bussen. Til Fredrikstad Blad utdyper hun:

– Det har vært fysiske ting som klask på rumpa, de viser at de vil noe mer og det er uhyggelig og ubehagelig å ta bussen.

På møtet gav hun uttrykk for at hun følte seg utrygg, og etterlyste fokus på tryggheten til lokalbefolkningen og hvilke det er som skal ivareta den.

– Fra mitt perspektiv som ung jente, så føler jeg meg ikke trygg og jeg tror ikke jeg vil føle meg trygg.

16-åringen fikk ikke noe svar på sine spørsmål, og moren la til:

– Det blir ikke hyggelig med 1 000 nye.

Enn så lenge er ingenting avgjort i forhold til det planlagte asylmottaket, men daglig leder i Veum Smart City forklarte at tanken er å skape en «langsiktig og permanent avtale» med UDI.

JonIvarNygård
Jon-Ivar Nygård

– Bare å brette opp ermene

En som er positiv til planene er ordføreren i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård fra Arbeiderpartiet. I sedvanlig folkeforræder-stil forsøker han å fraskrive seg ansvar gjennom å hevde det ikke er kommunen som bestemmer, og samtidig få folk til å tro at masseinnvandring er noe man bare må akseptere.

– Nå er det bare å brette opp ermene. Asylsøkerne bør få starte i praksis, lære språket og delta i lokalsamfunnet. Det fremmer integreringen langt bedre enn å sitte i et mottak og vente.

88 prosent imot

Nederst i Nettavisens artikkel om saken, har de med en spørreundersøkelse hvor spørsmålet lyder: «Vil du ha asylmottak i din kommune?». Av de 7 921 personene som har svart er 11 prosent positive og 2 prosent usikre. 88 prosent er motstandere av at et asylmottak skal etableres i deres kommune.

Kilde:
Veum kan bli Norges største asylmottak
Disse bygningene kan bli hjem for 1.200 asylsøkere
Folkemøte om asylmottak