Hjem Nyheter Tross kjennelse fra FN-domstol: Israel fortsetter folkemordet i Gaza

Tross kjennelse fra FN-domstol: Israel fortsetter folkemordet i Gaza

FOLKEMORD Netanyahu ignorerer FN-domstolen i Haag og fortsetter sin militære offensiv på Gaza.

Gaza etter israelske ødeleggelser. Foto: Tasnim News AgencyCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag utstedte i går en beslutning som pålegger Israel å gjøre spesifikke hastetiltak for å forhindre handlinger som kan anses som forbrytelser i henhold til artikkel II i folkemordkonvensjonen. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har imidlertid helt ignorert disse kravene og fortsetter folkemordet på Gaza.

Ifølge nyhetsbyrået AFP fortsetter Israel å bombe mål rundt den palestinske byen Khan Yunis i Sør-Gaza. Flere tusen sivile palestinere skal ikke ha klart å flykte fra områdene, og ifølge palestinske helsemyndigheter er svært mange sivile blitt drept som følge av de israelske angrepene.

Rundt 1,7 millioner palestinere som er drevet på flukt på grunn av den israelske okkupasjonen har nå samlet seg rundt byen Rafah, nær grensen til Egypt.

Opp i sikkerhetsrådet

FNs sikkerhetsråd skal på onsdag møtes etter at ICJ kom med sin kjennelse i går. Ettersom Israel er medlem av domstolen, er de bundet av vedtak som kommer der. Men domstolen har ingen tvangsmidler til å gjennomføre vedtakene, skriver NRK.

– USA har vetorett i FNs sikkerhetsråd, og dette med veto gjør at rådet er ganske lammet, forteller jusprofessor og folkerettsekspert ved Universitetet i Oslo, Jo Stigen.