Hjem Nyheter Trudeau forsøker å drive gjennom våpenforbud i Canada

Trudeau forsøker å drive gjennom våpenforbud i Canada

1

CANADA Canadas statsminister har lagt frem et nytt lovforslag som innebærer en permanent stopp av import, kjøp, salg og videresending av håndvåpen.

Canadas statsminister Justin Trudeau på «Vancouver Pride» i 2015. Foto: Flicker (CC BY 2.0) via Wikimedia Commons.

Canadas statsminister Justin Trudeau og leder av Det liberale kanadiske partiet presenterte på mandag sammen med ministeren for offentlig sikkerhet Marco Mendicinom et nytt lovforslag.

På pressekonferansen i Ottawa deklarerte en seiersoverbevist Trudeau:

– Det kommer ikke lenger å være mulig å kjøpe, selge, videresende eller importere håndvåpen noen steder i Canada. Med andre ord, vi setter et tak på markedet for håndvåpen.

Han la til:

– Når vi ser at våpenvolden fortsetter å øke, er det vår plikt å fortsette å vedta tiltak.

Etter å ha hevdet at «den store majoriteten kanadiske våpeneiere» er ansvarlige for denne tiltakende volden, tilføyet Trudeau:

– Foruten å bruke skytevåpen til sportskyting og til jakt, finnes det ingen anledning til at noen i Canada skulle behøve våpen i sin hverdag.

Statsministeren forklarte at mens regjeringen tidligere har overveiet å «arbeide med provinser som vil forby håndvåpen helt» så ble alle slike planer overgitt etter samtaler med «forbryterbekjempende tjenestemenn og andre eksperter».

Lovforslaget inneholder også en rekke andre tiltak med hensikt å bekjempe illegal våpensmugling samt en «rød flagg-paragraf» som tillater kriminalitetsbekjempende myndigheter i Canada å tvinge våpeneiere å avstå fra sine skytvapen «om de anses å være en fare for seg selv eller andre».

Alle magasiner for gevær og andre lange typer våpen foreslås også og endres permanent slik at de ikke kan romme mer enn fem patroner om gangen. Magasiner med større kapasitet kommer ifølge forslaget til å gjøres ulovlige å selge eller overføre til andre parter.

Ikke første våpenforbudet i landet

Lovforslaget blir, om det går gjennom, den andre store våpenbegrensningen som innføres av Trudeau-regjeringen i løpet av de siste årene, for dette kommer i kjølvannet av regjeringens forbud fra 2020 mot 1 500 ulike skytevåpen – inklusive gevær som ble beskrevet som «automatgevær» av den tidligere ministeren for offentlig sikkerhet, Bill Blair.

I 2020 sa Trudeau:

– Disse våpnene er designet med ett og kun ett formål: Å avlive størst mulig antall mennesker på kortest tid.

Etter en kunstpause la han til:

– Det finnes ingen anvendelse – og ingen plass – for slike våpen i Canada.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
J.H
J.H
7 måneder siden

Det er ikke våpen som er problemet, det er kriminelle. Avvæpner man befolkningen så vil likevel kriminelle få tilgang, og da står man forsvarsløse mot kriminelle.