Hjem Nyheter Trump: – Jeg ville ikke forsvart dere

Trump: – Jeg ville ikke forsvart dere

USA Presidentkandidat Donald Trump skaper bekymring blant etablissementet med sine uttalelser om å nekte å forsvare NATO-land som ikke oppfyller alliansens utgiftsmål. Det hvite hus kritiserer hans uttalelser sterkt og advarer om risikoen for amerikansk sikkerhet og global stabilitet.

USAs tidligere president Donald Trump. Foto: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of AmericaCC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons.

Under en valgkampanje i North Carolina på lørdag uttrykte den tidligere presidenten og republikansk presidentkandidat, Donald Trump, avvikende meninger om USAs rolle i NATO. Trump fortalte om et tidligere møte med NATO-ledere under hans tid som president, der han hevdet at han ville nekte å forsvare NATO-land mot et russisk angrep hvis det ikke nådde forsvarsalliansens utgiftsmål på to prosent av BNP.

Dette standpunktet har skapt hodebry i Det hvite hus, der talsmann Andrew Bates beskriver Trumps kommentarer som «forferdelig» og en trussel mot både USAs nasjonale sikkerhet og global stabilitet. Bates uttrykte bekymring for «oppfordringen» til «morderiske regimer» om å invadere USAs allierte.

Trumps uttalelse sammenfalt med republikanernes avvisning av et lovforslag som ville øke støtten til Ukraina i landets forsvarskrig mot Russland, hvilket ytterligere understreker hans divergerende syn på NATOs militærallianse og internasjonale allianser.

I løpet av sin tid som president kritiserte Trump ofte NATO for finansieringsstrukturen, truet med å trekke USA ut av alliansen og stilte spørsmål ved medlemslandenes vilje til å forsvare USA. Denne kritikken har fortsatt gjennom hele hans nåværende valgkamp, til tross for NATOs generalsekretær Jens Stoltenbergs forsikringer om at USA vil forbli en del av alliansen selv om en republikansk kandidat vinner.