Hjem Nyheter Trump melder om nye sanksjoner mot Iran

Trump melder om nye sanksjoner mot Iran

UTENRIKS Donald Trump annonserte i en pressekonferanse at han ikke kommer til å forsikre kongressen om at Iran har holdt sin del av kjernevåpenavtalen, til tross for at de har gjort det. Samtidig innfører han sanksjoner mot den iranske revolusjonsgarden (IRGC), som han mener har støttet «terrorisme» og «Assads grusomheter».

Det var en hard retorikk USAs president Donald Trump benyttet seg av da han gikk til angrep på Iran sist fredag og meddelte at han ikke kommer til å forsikre kongressen om at kjernevåpenavtalen som ble inngått mellom blant annet USA og Iran, under ledelse av FN, har blitt fulgt opp av Iran.

Iran har dog fulgt avtalen, hvilket FN-organet Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) nylig har bekreftet. Trump, som allerede under sin valgkampanje kritiserte avtalen, mener at Iran ikke har holdt seg til avtalens «ånd».

Nå leverer presidenten ballen videre til kongressen og gir dem 60 dager til å skape en nasjonal lovstifting som skal hindre Irans missilprogram, samt minske landets «innflytelse over terrorisme i regionen». Om kongressen misslykkes med dette forklarte Trump at han kommer til å se til at USA drar seg ut av avtalen, hvilket mange mener er hva han egentlig er ute etter.

Samtidig passet Trump på å innføre nye sanksjoner mot den iranske revolusjonsgarden. Trump motiverer dette med at militærorganisasjonen skulle ha støttet «terrorister» og at de muliggjør påståtte forbrytelser som Bashar al-Assads syriske regjering anklages for.

Bahram Qasemi, som er talsmann for det iranske utenriksministeriet, forklarte etter Trumps utspill at Iran kommer til å fortsette å styrke sitt forsvar, inklusivt missilprogrammet som Trump vil ha bort og som ikke er en del av kjernevåpenavtalen.

— Iran kommer til å forsvare seg med kraft mot alle militære angrep mot våre væpnede styrker, inklusivt revolusjonsgarden, forklarer Qasemi.

Foruten USA var også Russland, Tyskland, Kina, og England med på å forhandle frem en kjernevåpenavtale med Iran. Disse har meddelt at avtalen kommer til å stå fast, selv om USA skulle velge å dra seg ut av den.

Kilder:
Trump decertifies Iran nuclear deal, imposes ‘tough sanctions’ on Revolutionary Guard Corps
Trump: Inför nya sanktioner mot Iran