Hjem Nyheter Trump ror hjem nok et land: Sudan tegner avtale med Israel

Trump ror hjem nok et land: Sudan tegner avtale med Israel

SIONISME Trump-administrasjonen hviler ikke på laurbærene når det kommer til å nøytralisere potensielle fiender til Israel i landets nærområde. Nå har Sudan blitt brakt inn i folden – med gjeldsavskriving som agn.

Representant for Sudan. Foto: UNCTAD (CC BY-SA 2.0)

Landet Sudan annonserte på onsdag at de nå offisielt har sluttet seg til de såkalte Abrahamtraktatene (Abraham Accords) – det vil si de USA-initierte avtalene som allerede har blitt undertegnet av blant annet De forente arabiske emirater, Bahrain og Marokko – og som «normaliserer» disse landenes relasjoner til Israel.

Det var for to måneder siden som president Donald Trump kunngjorde «den afrikanske nasjonens intensjoner om å etablere fullstendige diplomatiske relasjoner med Israel».

Sudan blir det fjerde araberlandet som Trump-administrasjonen de siste månedene har fått til å ta dette steget.

Det har blitt forklart at avtalen utgjør «et stort gjennombrudd for Israel», hvis eksistens tidligere var kraftig kritisert i hele araberverden.

Allerede i 1994 undertegnet dog Israel fredsavtaler med Jordan og med Egypt i 1979 – to land som tidligere hadde kjempet et flertall kriger med den jødiske staten.

Sudans annonsering kom i forbindelse med at USAs jødiske finansminister, den tidligere Goldman Sachs-bankieren og Soros-medarbeideren Steve Mnuchin besøkte Sudan på onsdag.

Gjeldsavskrivning som gulrot

USA og Sudan «kom også overens om å regulere den afrikanske nasjonens gjeld til Verdensbanken», opplyser The Associated Press.

Siden avsettelsen av Sudans mangeårige leder Omar al Bashir i 2019 styres landet i dag av et samlet sivil-militært råd mens landet «transformeres til et demokrati».

Abrahamtraktatene har fått sitt navn etter patriarken som figurerer i både jødedommen og islam.