Hjem Nyheter Trump utsteder en presidentordre som forbyr sensur på sosiale medier

Trump utsteder en presidentordre som forbyr sensur på sosiale medier

YTRINGSFRIHET Det Hvite Hus har publisert en presidentordre fra president Donald Trump om å forby den pågående internetsensur mot politiske dissidenter. Ordren rettes fremfor alt mot Google, Amazon, Facebook og Apple.

Trumps presenterer sin presidentordre mot internetsensur. Bilde: Twitter.

Denne uken ble toppsjefene til noen av verdens største internetgiganter avhørt i den amerikanske kongressens konkurranseutvalg. Facebooks Mark Zuckerberg, Amazons Jeff Bezos, Googles Sundar Pichai og Apples Tim Cook ble tvunget til å vitne om selskapenes maktkonsentrasjon, datainnhenting og omfattende sensur.

Forhørene hadde blitt satt til verks av president Donald Trump som i lang tid har uttrykt skarp kritikk mot den type sensurering og slettingen av innlegg som blant andre Facebook, Youtube og Twitter har viet seg til. En sensurering som ifølge presidenten først og fremst rammer konservative skribenter, og som ikke minst han selv har blitt utsatt for.

Facebooks grunnlegger, jøden Mark Zuckerberg, bekreftet blant annet at foretaket har «bygget et AI-system og har titusentalls personer som jobber med sikkerhet» for å plukke vekk innlegg som uttrykker politisk ukorrekte meninger «før noen ens ser det på plattformen».

Med målet om å stoppe sensuren på internet, har Det Hvite Hus gått ut med en overordnet presidentordre om å garantere den konstitusjonelle ytringsfriheten og forby internetsensur. I innledningen skriver Trump:

I et land som lenge har slått ring om ytringsfriheten kan vi ikke la et begrenset antall onlineplattformer å håndplukke hvilke ord som amerikanerne kan få uttrykke på internet. Denne praksisen er i grunn uamerikansk og antidemokratisk. Når store, kraftfulle sosiale medieforetak sensurerer meninger som de ikke holder med om, utøver de en farlig makt…

Twitter, Facebook, Instagram og YouTube har en enorm, for ikke å si uovertreffelig, makt til å styre tolkningen av offentlige hendelser; å sensurere, redigere eller slette informasjon; samt å kontrollere hva folk får se eller ikke får se. Som president har jeg klargjort mitt engagement for en fri og åpen debatt på internet. En slik debatt er like viktig på nettet som i våre universitet, i våre rådhus og i våre hjem. Det er nødvendig for å opprettholde vårt demokrati.

En av tiltakene som Trump vil gjennomføre, er å stoppe all skattefinansiering til aktører som ikke respekterer borgernes ytringsfrihet. Andre skarpe krav er ny lovgivning mot sensur og systematisk statlig granskning av de store online-aktørene.

Den eksekutive ordren inneholder også krav på fullstendig åpenhet fra medieforetakene, om hvilken praksis de tillemper når det gjelder moderering av publiserte innlegg.

Les også:
Systemgransker om politisk sensur – hvem står bak?
FILM: Twitter-ansatte bedriver politisk sensur og overvåkning
Jødisk makt på krigsstien – vil sensurere gamere
ADL bak Youtubes nye sensur
Google bruker ADL for å sensurere YouTube
Google innfører sensur på søk om «holocaust»
Facebook innfører strengere sensur
Lekkede e-poster indikerer at jødiske ADL planlegger å kontrollere opposisjonen mot Israel
Act.IL – den israelske statens favorittapp for å stilne kritikere