Hjem Historie Dagens historiske Tsjekaen etableres

Tsjekaen etableres

5

HISTORIE Den 20. desember 1917 ble Sovjetunionens hemmelige politi, Tsjekaen, etablert. Tsjekaen var et viktig instrument i den røde terroren i Russland.

Tsjekaen var en sovjetisk sikkerhet- og etterretningstjeneste, allment kalt «hemmelig politi», som ble opprettet av Vladimir Lenin (egentlig Vladimir Ilyich Ulyanov-Blank – en russer av delvis jødisk opphav) den 20. desember 1917. Navnet på organisasjonen var opprinnelig «Den allrussiske ekstraordinære kommisjon for kamp mot kontrarevolusjon og sabotasje», men ble forkortet med «Tsjeka».

Lenin utså først Feliks Dzerzjinskij (egentlig Feliks Rufin Josifovic – polsk jøde) til Tsjekaens første sjef. Jødene var særskilt fremtredende i denne mest fryktede og blodtørstige delen av det bolsjevikiske statsapparatet.

Det anslås at omtrent 50 prosent av det politiske politiet Tsjeka besto av jøder med jødiske navn; omtrent 25 prosent var jøder med adopterte russiske navn. Samtlige offiserer var jøder. Tsjekaens nestleder Martin Latsis (egentlig Janis Sudrabs – latvisk jøde) skrev i sin bok «Tsjekaens kamp mot kontrarevolusjonen» (Moskva 1921, s. 8) følgende:

Vi isralitter må bygge opp det fremtidige samfunnet med konstant frykt for fiendtlige angrep.

Kart over gulagleirene.
Kart over gulagleirene.

I 1918 ble de første konsentrasjonsleirene opprettet for å holde de som regimet mente var sine fiender. På initiativ av Lenin, Lev Trotskij (egentlig Lev Davidovich Bronstein – jøde) og Dzerzjinskij.

Iløpet av kort tid ble Tsjekaen den største og mest grusomme statlige sikkerhetsorganisasjonen. Den utførte systematiske drap på alle som kunne tenkes stå i veien for å nå deres mål. De jødiske tsjekistene krydret ofte drapene med grusomme og perverse torturmetoder.

Blant annet stakk de ut øynene på ofrene; skar av nese, øre og tunge. Noen kilder hevder at var det tsjekister som pleide å sprette opp magen på sine ofre, hvorpå de tok ut en bit av tarmen, spikret den fast til en talegrafstolpe og tvang de ulykkelige med piskeslag til å løpe rundt stolpen, helt til tarmen var rullet opp og ofret utslitt fant sin død.

I Tsjekaens ukeavis ble det publisert lister over skutte og henrettede. Ifølge disse opplysningene ble det henrettet bare i perioden 1918–1919 1,7 millioner mennesker.

Utgraving av massegrav utenfor Tsjekaens hovedkvarter i Kharkov.
Utgraving av massegrav utenfor Tsjekaens hovedkvarter i Kharkov.

Ifølge offisielle sovjetiske opplysninger fra mai 1922 ble det i 1921 og frem til april 1922 henrettet 1 695 904 mennesker. Blant disse var det biskoper, professorer, lærere, offiserer, politimenn, gendarmer, advokater, tjenestemenn, journalister, skribenter, kunstnere, sykesøstre, arbeidere, bønder. Deres lovbrudd var «antisosial tenkning».

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
5 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Anonymsurfer
Anonymsurfer
4 år siden

Forløperen til PST.

Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
4 år siden

Under andre navn senere – NKVD, GPU, var organisasjonen like topptung med jødiske direktører – Jagoda, Beria – over 40% av toppskiktet var besatt av jøder og på øverste sjefsnivå var over halvparten av «det utvalgte folket» – Russlands hangmen, og ansvarlige, sammen med Gulagsystemet, for at et sted mellom 20 og 80 millioner ble drept eller døde av sult/mishandling, osv. Fra slutten av 1930-tallet og før han døde i 1953 fjernet Stalin mange av disse folkene fordi han mistenkte dem for å planlegge å ta livet av ham, bl.a.

Vestlandet
Vestlandet
4 år siden

Takk for en bra artikkel!

Einar
Einar
4 år siden

Mye bra historiske artikler her. Interessant lesning. En mørk historie man ikke lærer om på skolen.

Fjell
Fjell
3 år siden

«Vladimir Lenin (egentlig Vladimir Ilyich Ulyanov-Blank – en russer av delvis jødisk opphav)» Det hadde vært riktigere å skrive: «- en jøde av delvis russisk opphav». Lenin var dessuten frimurer av 33. grad, og ble sendt til Russland av den internasjonale frimurerorganisasjonen for å lede revolusjonen. Lenin og revolusjonen ble finansiert (gjennom lån) fra vestlige (((bankierer))). Lenin døde av kjønnssykdommen syfilis, efter å ha myrdet millioner av russere og andre ikke-jødiske mennesker som han dessuten hadde rundstjålet for å betale tilbake med ågerrente, lånene fra bankierene. For nøyaktig hundre år siden var Lenin i full gang med et folkemord på… Les mer »