Hjem Nyheter Tsjekkias første svarte parlamentsmedlem dømt for voldtekt

Tsjekkias første svarte parlamentsmedlem dømt for voldtekt

TSJEKKIA Dominik Feri ble Tsjekkias første svarte parlamentsmedlem og har blitt hyllet som en forkjemper mot rasisme. Nå er han dømt for to voldtekter og ett voldtektsforsøk.

Dominikanske Feri.
Foto: Show Jana Krause, FTV Prima, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Dominik Feri har tidligere blitt anerkjent internasjonalt som en «antirasistisk helt» i Tsjekkia som tok til orde for åpne grenser. Som landets første afrikanske parlamentsmedlem skrev Politico en hyllestartikkel om Feri 2019 der han ble utnevnt til en av de «28 personene som vil forme Europa det kommende året».

– Feri er ikke bare det yngste parlamentsmedlemmet i landets historie. Han er den første svarte parlamentarikeren – og det er påfallende nok. Han har en buskete afrohårklipp og liker å spille jazzpiano i Fats Waller-stil på lokale klubber», skriver Politico.

Nå er Feri dømt for voldtekt av en kvinne, en mindreårig jente og et voldtektsforsøk av en tredje kvinne, som du kan lese om i Remix News. Feri ble dømt til tre års fengsel, men har allerede anket dommen.

Tilbake i 2021 ble Feri tvunget til å trekke seg som parlamentsmedlem etter at han ble anklaget for «upassende seksuell oppførsel» av flere kvinner. Ifølge det tsjekkiske nettstedet Novinky.cz forsøkte Feri å forsinke rettssaken gjennom en rekke appeller og tre selvmordsforsøk.

Ifølge Remix News tilhører Feri partiet «TOP 09», som kaller seg «liberal-konservativt». De siste årene har imidlertid den liberale fløyen dominert, som Feri har tilhørt. Det som har preget partiet den siste tiden er en EU-vennlig holdning i en rekke saker, skriver nettstedet.

Dominik Feri har vært en viktig figur for «TOP 09», med nærmere en million følgere på sosiale medier, hvor han oversatte byråkratisk språk i regjeringsdokumenter til lettforståelig tsjekkisk.