Hjem Nyheter TTIP-avtalen er undertegnet

TTIP-avtalen er undertegnet

ØKONOMI/SENSUR: USA og en rekke andre land har nå inngått verdens største frihandelsavtale. Avtalen vil både kunne påvirke individuelle nasjoners politikk, samt innskrenke friheten på internett.

Leaders_of_TPP_member_states-640x320

Frihandelsavtalen, som går under navnet The Trans-Pacific Partnership (TTIP), har offisielt som mål å «styrke den globale økonomien. Kritikere anser dog at avtalen vil komme til å undergrave individuelle nasjoners suverenitet og sterkt påvirke deres politikk.

Gjennom avtalen vil private selskaper blant annet være i stand til å reise økonomiske krav mot stater som de føler krenker deres økonomiske interesser. For eksempel vil man potensielt kunne åpne opp for salg av genmodifisert mat og kjøtt fra dyr som fôres opp på veksthormoner. Dette da en del av hensikten med TTIP er å innføre felles internasjonale regler og standarder, samt gi utenlandske investorer mer beskyttelse (og makt).

Avtalen ble mandag undertegnet USA, Australia, Mexico, Chile, New Zealand, Peru, Vietnam, Canada, Japan, Singapore, Malaysia og Brunei. Også EU er i dialog med USA om TTIP-avtalen. Denne forventes å være klar til neste år.

overvakningskamera-640x353

Truer friheten på internett
I tillegg til å kunne påvirke nasjoners politikk, vil også avtalen kunne innskrenke og true friheten på internett. Dette da en del av avtalen vil gjøre det ulovlig å «gjennom et datasystem» avsløre uregelmessigheter som et selskap har begått. Formuleringen er svært vag, men kan tolkes dithen at såkalte varslere – som blant annet Edward Snowden – skal kunne straffeforfølges dersom de lekker viktig informasjon.

En del av avtalen sier også at nettsider som YouTube og Facebook vil blant annet bli tvunget til å fjerne materiale så fort de mottar klager fra større selskaper. Et ordning som allerede er iverksatt i USA. Dette kommer blant annet å sette kjepper i hjulene for nye prosjekter, som har begrensede ressurser, og ikke kan håndtere klagene i samme tempo som de større selskapene.

Kritikere mener også at TPP i praksis vil eksportere de verste delene av amerikansk opphavsrett, hvor fildelere risikerer strenge straffer og staten kan konfiskere datautstyr som påstås ha blitt brukt i ulovlig virksomhet på internett.

Overvåkningen på internett sies også å komme til å øke. Dette da internettleverandør kan bli tvunget til å overvåke sine kunder og sperre deres internettilgang dersom de anser at kundene bruker internett på en slik måte som staten har valgt å kriminalisere.

TPP-forhandlingene har blitt gjennomført bak stengte dører og i stor hemmelighet. Ifølge avisen The Independent vil ikke alle detaljer bli offentliggjort før om mange år.

Kilde:
TPP signed: the ‘biggest global threat to the internet’ agreed, as campaigners warn that secret pact could bring huge new restrictions to the internet