Hjem Nyheter Norge Tuberkulosen kommer tilbake – BCG-vaksinen ikke god nok

Tuberkulosen kommer tilbake – BCG-vaksinen ikke god nok

INNENRIKS: Tuberkulose er mest utbredt i Asia og Sør-Afrika. Når det gjelder Europa, er 95 prosent av utbredelsen lokalisert i Øst-Europa. Siden 1945 har Norge vært fritt for tuberkulose – men nå er det fare for at den vil blomstre opp igjen.

978x
SVÆRT BEKYMRET: Overlege Dag Berild ved infeksjonsavdelinga ved Oslo universitetssykehus, som også er landsfunksjon for tuberkulosepasienter, er svært bekymret for økningen av mulitiresistent tuberkulose i verden

Nesten ingen av de som behandles for tuberkulose i Norge i dag, er norske. Flere av dem er utenlandske statsborgere som reiser til Norge da de får gratis behandling her. Tuberkulose smitter på samme måte som forkjølelse. En ny og dramatisk utbredelse av tuberkulose i Norge krever nye vaksiner, ettersom BCG-vaksinen vi har i dag ikke vil duge.

Multiresistent tuberkulose begynte å bli en faretruende sykdom på 1990-tallet. Diagnosen innebærer at tuberkulose-bakteriene er resistente mot antibiotika, og det er sammenheng mellom mye bruk av antibiotika og utvikling av resistente bakterier. Konsekvensene er at pasienter smittet av tuberkulose ikke blir friske etter medisinering. Bakterien blir resistent ettersom den endrer DNA for å overleve. Behandling av denne sykdommen krever to år og mye ressurser. I de 22 landene hvor multiresistent tuberkulose er mest utbredt, har antallet smittede fordoblet seg, og dette i løpet av tidsrommet 2009 – 2011.

I tillegg til multiresistente bakterier, så finnes det ekstraresistente og totalresistente bakterier. Ekstraresistente bakterier er vanskeligere å behandle enn de multiresistente. De totalresistente bakteriene eksisterer det faktisk ingen kur mot. Denne bakterien har blitt funnet i skremmende stort omfang i India. Dette kommer til å spre seg.

Kilde:
Eksperter slår alarm: Tuberkulosen er på vei tilbake til Norge

Relaterte artikler:
Norge gir «helseflyktninger» gratis behandling