Hjem Nyheter Norge Tungtvannsaksjonen på Vemork – en propaganda-løgn?

Tungtvannsaksjonen på Vemork – en propaganda-løgn?

3

HISTORIE De allierte visste lenge før den såkalte Tungtvannsaksjonen at Hitler ikke hadde planer om å skape atomvåpen, hevder professor Hans Christofer Børresen. Var det hele propaganda?

Hydrogenfabrikken på Vemork – i dag. Filmkulisser i både bokstavelig, så vel som i billedlig forstand
Hydrogenfabrikken på Vemork – i dag. Filmkulisser i både bokstavelig, så vel som i billedlig forstand. Foto: Wikipedia

Det er i en kronikk i Aftenposten at tidligere overlege ved Rikshospitalet og professor ved Høyskolen i Oslo og Akershus, Hans Christofer Børresen, konstaterer at Vemorkaksjonen som skulle hindre tyskerne i å utvinne tungtvann, var basert på feil informasjon og tjente ingen umiddelbar militær hensikt. Ikke bare det, men at de allierte visste at premissene for aksjonen var falske allerede før den ble igangsatt.

Det uttalte premisset for Vemorkaksjonen var å hindre tyskerne i å utvikle atomvåpen, men allerede sommeren 1942 visste de allierte at tyskerne hadde til hensikt i stedet å utnytte tungtvannet til energiproduksjon, da mest trolig gjennom atomkraftverk. Den tyske fysikeren Werner Heisenberg holdt en forelesning rundt temaet og Tysklands offisielle politikk vedrørende dette sommeren 1942, hvor også en engelsk spion var tilstedeværende.

Den offisielle politikken var å utvikle en tungtvannsreaktor med tanke på kraftproduksjon, men heller ikke disse planene var spesielt prioritert av tyskerne. Børresen hevder at tyskerne kunne tatt i bruk enkle og godt kjente vitenskapelige metoder som kunne økt utbyttet av tungtvann betydelig, men at de avsto fra å gjøre dette. På bakgrunn av dette skriver Børresen:

Arbeidermuseet på Rjukan driver altså villedende reklame når de inviterer folk til å besøke «stedet der Hitlers drøm om atomvåpen ble lagt i grus en kald februardag i 1943.»

Propaganda-verdien derimot var upåklagelig, og den angivelige trusselen om Hitler og hans jakt på atomvåpen var svært virkningsfull. I dag har man selvsagt forsøkt å forfine dette med eksempler som påståtte masseødeleggelsesvåpen i Irak, atomvåpen i Iran og gass-angrep i Syria.

DF «Hydro»
DF «Hydro»

For øvrig sprengte tungtvannssabotørene fergen DF «Hydro», med 47 passasjerer, og drepte med vitende 14 norske sivile – den yngste bare fire år gammel – og fire tyske soldater, under samme aksjon. Ingen av disse ble forsøkt advart på forhånd, selv om anledning til dette fantes.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
3 år siden

Hmmm… Så har vi altså trodd på en løgn i alle disse årene? Og at de djerve nordmennene som utførte aksjonen ikke var helter i annet at de gjennomførte dette på falske premisser? Men uskyldige menneskers liv gikk tapt. Er det til å undres over at det stilles spørsmålstegn ved mange såkalte aksjoner under 2.verdenskrig(og ellers), mens propagandaen om «den absolutte ondskapen» fortsetter ufortrødent?

Håkon Schie
Håkon Schie
3 år siden

De som kalles «motstandsfolk og sabotører» var den gangs hjernevaska Antifa avskum/IS terrorister.

Ikke rart de Allierte «aldri prata om det de hadde gjort, etter krigen»
Fordi de skammet seg, som de forrædere mot rasen de var/er.

Reodor
Reodor
3 år siden

De fleste av disse såkalte «jøssing-krigsheltene» våre er en nasjonal skam. De er like æresløse som dagens NATO-soldater.