Hjem Nyheter Norden Tyrkia finansierer ekspansjon av moskéer i Danmark

Tyrkia finansierer ekspansjon av moskéer i Danmark

DANMARK Flere nye moskéer er under bygging i Danmark, finansiert av den tyrkiske regjeringen. Dette skjer samtidig med at de eksisterende moskeene utvider sin virksomhet i landet.

Ekspansjonen av moskéer i Danmark fortsetter, melder den danske avisen Kristeligt Dagblad. For tiden bygges det moskéer i Roskilde og Holbæk, mens det i Fredericia og Århus ble åpnet to nye moskéer tidligere i år, finansiert av den tyrkiske regjeringen.

I festivalbyen Roskilde kommer moskeen til å ha to minareter og vil stå ferdig i løpet av de neste månedene. Av de 27 allerede eksisterende moskeene på dansk jord planlegges det nå å utvide 8 av disse. I 2016 ble det blant annet bygget et nytt kultursenter for moskeen i Køge.

Moskeene overvåkes av den tyrkisk-islamske stiftelsen, som igjen forvaltes av den tyrkiske ambassaden i København, samt Diyanet, som er det tyrkiske direktoratet for religiøse saker. I skrivende stund har Diyanet 29 imamer plassert på dansk jord.

I mai i år publiserte professor Samim Akgönül en rapport der han analyserer de nedskrevne prekener som Diyanet distribuerer til samtlige tyrkisk-kontrollerte moskéer i Europa, og som alle tyrkiske imamer bruker ved sine forkynnelser. I rapporten peker Akgönül til sterke politiske elementer i prekene, som ofte uttrykker sterk støtte til den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Professor Akgönül hevder det hele er en del av en bredere religiøs og politisk ekspansjon i Europa, og at den fysiske ekspansjonen, ved stadig nye moskéer, har som mål å fremme Diyanets religiøse, politiske og kulturelle interesser i europeiske nasjoner.

President Erdoğan har tidligere truet de europeiske nasjonene med en tyrkisk demografisk overtakelse av Europa, og da oppmuntret det tyrkiske folket som er spredt over hele kontinentet til å få flest mulig barn, for således vinne terreng i Europa i fremtiden.

På lik linje med Tyrkia driver også Qatar og Saudi-Arabia med finansiering og ekspandering av moskéer over hele Europa. Saudi-Arabia hadde i 2015 som mål å bygge 200 moskéer i Tyskland, med ønske om å spre den sunnimuslimske, mer ultrakonservative Wahhabismen i Europa.

Kilde:
Turkish Government Financing Expansion of Mosques in Denmark