Hjem Nyheter Tyrkia forbereder angrep på Syria

Tyrkia forbereder angrep på Syria

3

GEOPOLITIKK Tyrkia vil i løpet av få dager gjennomføre militærangrep i Syra. Trusselen fra kurdere angis som begrunnelse, men mer sannsynlig er det at det handler om naturgass.

Ifølge nyhetsbyrået AP har Tyrkias president Recep Erdoğan sagt at han i løpet av de nærmeste dagene kommer til å angripe mål i Syria.

I januar 2018 invaderte tyrkiske styrker deler av nordre Syria. Da var målet å fortrenge den USA-støttede YPG-militsen, som i følge Tyrkia er en terrororganisasjon. I løpet av høsten har Erdoğan ved flere tilfeller snakket om en ny offensiv mot kurdere øst for elven Eufrat i nordre Syria.

YPG var en av USAs fremste allierte. Tidligere i år gjennomførte Tyrkia en større offensiv mot den kurdiskkontrollerte byen Afrin i nordvestre Syria for å fordrive YPG fra området.

Hvilken rolle angrepene i nordre Syria har å spille i kampen om kommende olje- og gassledninger og det viktige råvaremarkedet rapporteres for øyeblikket ikke av AP.

Tidligere rørledningsplan stoppet av Syria

Den tidligere foreslåtte gassrørledningen mellom Qatar og Tyrkia skulle i følge en av planene trekkes fra gassfeltet South Pars/North Dome i Iran-Qatar-området i Persiabukta til Tyrkia gjennom Saudi-Arabia, Jordan og Syria.

Vel fremme i Tyrkia var gassen tenkt å så vel forsyne Tyrkia med gass, som å koble rørledningen til Nabucco-rørledningen for å forsyne Europa med eksportert naturgass.

Syria har nektet å la rørledningen trekkes over landet etter Qatars planer; dette for å beskytte deres allierte Russlands økonomiske interesser. Gasseksport er en viktig inntektskilde for Russland og distribusjonen av gass til Europa er mindre komplisert fra Russland, ikke bare politisk, men også geografisk. Russland er i dag den største leverandøren av gass til Europa.

Med en kombinert strategi av økonomiske sanksjoner mot Russland og kostbar transport av naturgass til Europa med hjelp av spesialbygde skip, forsøker blant annet USA å undergrave Russlands muligheter til å eksportere sin gass.

Markedet sikres når «ondskapens makter» er beseiret

Når «ondskapens makter» Iran og Syria har blitt slått ut av NATO, blir det enklere for Tyrkia, Qatar og USA å levere naturgass til Europa.

Israel vil også vinne det viktige europeiske gassmarkedet. Etter en rekordrask saksbehandling har Israel fått tillatelse av EU til å sette igang et eget rørledningsprosjekt involverende Kypros, Hellas og Italia som skal legge verdens lengste undervannsrørledning for naturgass. Denne gassledningen skal trekkes gjennom Middelhavet.

Kampen om hvilke bedrifter som skal bringe hjem gevinstene på gassmarkedet er stor og kampen for å vinne krigen nærmer seg mer og mer en avgjørelse.

Tyrkias planlagte kommende militæroffensiv mener enkelte kommentatorer at har mer med penger fra naturgasseksport å gjøre enn «terroristgrupper» eller «militante kurdere», som offisielt angis som begrunnelse.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
peckerwood
peckerwood
3 år siden

lov å håpe at russland og syria teppebomber tyrkia da som svar? 🙂

Håkon Schie
Håkon Schie
Svar til  peckerwood
3 år siden

Ikke glem at det er Israel med den amerikanske «Deep State» i ryggen som står bak hele krigen.

Anonymsurfer
Anonymsurfer
3 år siden

Forhåpentligvis blir det nye knuter på tråden mellom Ankara – Washington og NATO samarbeidet forsures. ✌️