Hjem Nyheter Tyrkia invaderer Nord-Irak

Tyrkia invaderer Nord-Irak

UTENRIKS Tyrkia har startet en militær operasjon i Nord-Irak rettet mot kurdiske mål. Ifølge Tyrkia vil operasjonen fortsette «til den siste terroristen er nøytralisert».

Fra Tyrkias militæroperasjon i Irak, publisert av det tyrkiske forsvarsdepartementet. Foto: Skjermbilde Youtube.

Nato-landet Tyrkia startet mandag en omfattende militæroperasjon mot mål i Nord-Irak, melder Al-Jazeera.

Områdene er bebodd av det terrorklassifiserte Kurdistans arbeiderparti (PKK), som har et sterkt fotfeste i Nord-Irak. Ifølge RT angriper de også Folkets forsvarsenheter (YPG), som er en annen militant kurdisk nasjonalistgruppe med utspring fra krigen i Syria.

Tyrkias agerende skal være et svar på kurdiske planer om et «storstilt angrep» på Tyrkia fra Irak, planer som skal ha vært rapportert om i flere uker i tyrkiske medier.

Ifølge det tyrkiske forsvarsdepartementet er «huler, tunneler, ammunisjonslagre og kommandoposter» som tilhører de militante kurderne blitt ødelagt. De kurdiske stillingene har blitt angrepet av både bemannede og ubemannede fly, men også av artilleri og bakketropper.

I en uttalelse sier den tyrkiske forsvarsministeren Hulusi Akar at alle Tyrkias mål er nådd så langt, men at kampanjen vil fortsette «med besluttsomhet» til «den siste terroristen er nøytralisert».

Irak har i skrivende stund ikke kommentert Tyrkias militære inntreden i landet, men ifølge Akar utfører Tyrkia sine «aktiviteter» på en slik måte at de «respekterer den territorielle integriteten og selvstendigheten til et vennlig og broderlig Irak».

Siden 2020 har Tyrkia utført sporadiske luftangrep mot kurdere i Nord-Irak, noe den irakiske regjeringen aldri har godkjent. Dette er imidlertid første gang de går inn med bakketropper og artilleri.