Hjem Nyheter Tyrkia truer med å gi inntrengere fri passasje til Europa

Tyrkia truer med å gi inntrengere fri passasje til Europa

UTENRIKS Etter at EU-parlamentet stemte for å legge forhandlingene om et tyrkisk EU-medlemskap på is truer nå Tyrkia om å si opp deres flyktningavtale med EU og dermed la inntrengere ta seg videre til Europa uhindret.

Erdogan

EU-parlamentet har i en avstemming anbefalt å legge forhandlinger om et Tyrkisk EU-medlemskap til siden. Derfor truer nå Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan å rive i stykker flyktningavtalen med EU som fører til at landet tar imot «flyktninger» som tar seg fra Tyrkia til Schengenområdet via greske Kos, men som sendes tilbake av greske myndigheter.

Dersom EU fortsetter med planen truer Erdoğan gjøre det mulig for inntrengerne og problemfritt ta seg videre til det europeiske fastlandet. Vel fremme i Kos kan ferden gå videre til vesteuropeiske land som Tyskland eller Sverige, som ikke har grensekontroll mot Hellas.

Flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia, som nå kan stå i fare for å sies opp, ble vedtatt i mars i forbindelse med at EU blant annet lovet å avskaffe visumkrav for tyrkere som ønsker å besøke Schengen-området i inntil tre måneder per halvår, forutsatt at Tyrkia oppfyller 72 krav.

Kilder:
Turkiet hotar med att ge invällare fri passage till Europa
«Ihr habt euch der Menschheit gegenüber nie ehrlich verhalten»